ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία εξασφάλισε ο Ντράγκι

Ιταλία: Αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία εξασφάλισε ο Ντράγκι
Για σημαντική απάντηση στον «στρατηγικό στόχο» της γρήγορης αντικατάστασης της ρωσικής ενέργειας έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Riccardo Antimiani/Pool photo via AP

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, υπέγραψε συμφωνία για περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία.

Η Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 95% του αερίου που καταναλώνει και συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία, προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Σήμερα υπεγράφη συμφωνία της Ιταλικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΝΙ με την αλγερινή Sonatrach, για να αυξήσουμε τις εισαγωγές μας σε φυσικό αέριο», δήλωσε πριν λίγο από το Αλγέρι ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ότι μια συμφωνία για εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μαζί με τη συμφωνία για εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ιταλία «αποτελούν σημαντική απάντηση στον στρατηγικό στόχο» της γρήγορης αντικατάστασης της ρωσικής ενέργειας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 40% των συνολικών εισαγωγών. Ακολουθεί η Αλγερία, η οποία παρέχει περίπου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία ετησίως, μέσω του διαμεσογειακού αγωγού.

Η νέα συμφωνία μεταξύ ENI και Sonatrach θα προσθέσει έως και 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από την Αλγερία, απλώς επισκιάζοντας τα σημερινά 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της Ρωσίας ετησίως. Οι αυξημένες ροές θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ENI.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ