ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οργή και απόγνωση στη Σαγκάη για τις ελλείψεις σε τρόφιμα εν μέσω σκληρού lockdown

Κορωνοϊός: Οργή και απόγνωση στη Σαγκάη για τις ελλείψεις σε τρόφιμα εν μέσω σκληρού lockdown
AP Photo/Chen Si

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»: Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει το βίντεο όπου κάτοικοι της Σαγκάη ακούγονται να ουρλιάζουν μέσα από τα σπίτια τους, εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση για το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί λόγω διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Σαγκάη αντιμετωπίζει το σφοδρότερο κύμα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, που εξελίσσεται σε κάτι μεγαλύτερο από μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Οι κάτοικοι της Σαγκάη, της πιο πυκνοκατοικημένης και κοσμοπολίτικης πόλης της Κίνας, αντιδρούν στην πολιτική μηδενικής ανοχή που επιβάλλει η κυβέρνηση έναντι του κορωνοϊού, με μία «έκρηξη» δημόσιας δυσαρέσκειας που σπάνια παρατηρείται στην Κίνα.

Στα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι κάτοικοι ουρλιάζουν από τα μπαλκόνια τους, καθώς εντείνονται οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οι καταγγελίες για ελλείψεις τροφίμων ξεκίνησαν αφού η Σαγκάη έκλεισε τμήματα της πόλης στις 28 Μαρτίου, ενώ οι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η πόλη αντιμετωπίζει «δυσκολίες». Την 1η Απριλίου ανακοινώθηκε καθολικό lockdown στην κινεζική πόλη.

Η επέκταση του lockdown προκάλεσε πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών. Το κλίμα απόγνωσης γενικεύτηκε και η οργή οδήγησε τους κατοίκους στο να λεηλατούν καταστήματα τροφίμων.

Στην Κίνα όποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ακόμη και ασυμπτωματικός, απομονώνεται από μη μολυσμένα άτομα. Οι αρχές της Σαγκάης επιβεβαίωσαν την προηγούμενη Δευτέρα ότι αυτό το μέτρο ισχύει και για παιδιά. Οι αναφορές ότι οι γονείς χωρίζονταν από τα παιδιά τους που είχαν προσβληθεί από Covid-19 πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυρίας και σφοδρές αντιδράσεις. Διπλωμάτες από 30 και πλέον Δυτικές χώρες ζήτησαν από την Κίνα να σταματήσει να χωρίζει τα παιδιά με από τους γονείς τους, προκειμένου να ανακόψει το κύμα της Όμικρον.

Το Πεκίνο προχωρά σε μερική άρση του lockdown

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, oι αρχές στη Σαγκάη παρουσίασαν σήμερα, Δευτέρα, το σχέδιο για μερική άρση των περιορισμών σε συγκεκριμένες περιοχές, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η Σανγκάη κατατάσσει τα συγκροτήματα κατοικιών σε τρεις κατηγορίες κινδύνου, ως ένα βήμα προς το να επιτραπούν οι «κατάλληλες δραστηριότητες» από πολίτες σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν θετικά περιστατικά κορωνοϊού σε διάρκεια δύο εβδομάδων, δήλωσε ο Γκου Χονγκχούι, αξιωματούχος της πόλης.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι από τους 25 εκατ. κατοίκους θα επωφεληθούν από μια χαλάρωση των μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ