ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με τον πλανήτη Ποσειδώνα: Καταγράφηκαν ανεξήγητες αλλαγές στη θερμοκρασία του

Μυστήριο με τον πλανήτη Ποσειδώνα: Καταγράφηκαν ανεξήγητες αλλαγές στη θερμοκρασία του
Οι αναλύσεις των ειδικών έδειξαν ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα του Ποσειδώνα έπεσαν απροσδόκητα κατά περίπου 8°C μεταξύ 2003 και 2018 Eso/M. Roman: NAOJ/Subaru/Comics

Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Αστρονόμοι που παρατηρούν τον Ποσειδώνα να τελευταία 17 χρόνια με τηλεσκόπια κατέγραψαν εκπληκτική πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνειά του.

Ο Ποσειδώνας, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε απόσταση 4,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, αλλάζει εποχές όπως η Γη -απλώς διαρκούν πολύ περισσότερο.

Ένας χρόνος στον Ποσειδώνα διαρκεί για περίπου 165 γήινα χρόνια, επομένως μια εποχή μπορεί να διαρκέσει περίπου 40 χρόνια. Από το 2005 στον νότιο ημισφαίριο του Ποσειδώνα είναι «καλοκαίρι».

https://www.instagram.com/p/CcO_wPiNS0z

Οι αναλύσεις των ειδικών έδειξαν ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα του Ποσειδώνα έπεσαν απροσδόκητα κατά περίπου 8°C μεταξύ 2003 και 2018.

Ο Δρ Μίκαελ Ρόμαν, Μεταδιδακτορικός Ερευνητικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως αυτή η αλλαγή ήταν απροσδόκητη.

«Δεδομένου ότι παρατηρούμε τον Ποσειδώνα κατά τις αρχές του καλοκαιριού του στα νότα, θα περιμέναμε ότι οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται σιγά-σιγά, όχι να πέφτουν».

Μάλιστα, μεταξύ 2018 και 2020 και οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 11 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας ερωτήματα στους ειδικούς.

Αυτό το είδος «πολικής υπερθέρμανσης» δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στον Ποσειδώνα μέχρι τώρα.

Ο παγωμένος πλανήτης έχει κατά μέσο όρο -220 βαθμούς Κελσίου και οι αστρονόμοι ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε αυτές τις αλλαγές θερμοκρασίας.

Προς το παρόν, θεωρούν ότι οι απροσδόκητες αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες.

«Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να σχετίζονται με εποχιακές αλλαγές στην ατμοσφαιρική χημεία του Ποσειδώνα, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το κατά πόσο ψύχεται η ατμόσφαιρα», αναφέρει ο Ρόμαν.

Θα χρειαστούν περισσότερες παρατηρήσεις για να διερευνηθούν οι πραγματικές αιτίες αυτού του φαινομένου.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα παρατηρήσει τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα αργότερα αυτό το έτος και θα χαρτογραφήσει τη χημεία και τις θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα.

Ο Ποσειδώνας απέχει περισσότερο από 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από τη Γη, και είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Μέχρι στιγμής, μόνο το διαστημόπλοιο Voyager 2 της NASA έχει πετάξει κοντά στον πλανήτη,το 1989.

«Πιστεύω ότι ο Ποσειδώνας είναι πολύ ιντριγκαδόρικος για πολλούς από εμάς επειδή γνωρίζουμε τόσα λίγα γι' αυτόν», είπε ο Ρόμαν. «Είναι περίπλοκη η εικόνα της ατμόσφαιράς του και το πώς αλλάζει με τα χρόνια», σημειώνει.

Με πληροφορίες από: Neptune just experienced an unexplained temperature shiftBy Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ