ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες – Καταιγίδα Μέγκι: Τουλάχιστον 28 νεκροί – Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Φιλιππίνες – Καταιγίδα Μέγκι: Τουλάχιστον 28 νεκροί – Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων
Ένας τεράστιος χείμαρρος κόκκινης λάσπης κάλυψε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά του στο χωριό Μπούνγκα, στην επαρχία Λέιτε (Philippine Coast Guard via AP)

Τουλάχιστον 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις νότιες και κεντρικές Φιλιππίνες λόγω της τροπικής καταιγίδας Μέγκι.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς πλημμύρισαν και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Η επαρχία Λέιτε, επλήγη περισσότερο από τις άλλες καθώς τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ αγνοούνται ακόμη 27 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Εικόνες που ελήφθησαν με τη βοήθεια drone, η αυθεντικότητα των οποίων επαληθεύτηκε από το AFP, δείχνουν τεράστιο χείμαρρο κόκκινης λάσπης κατά μήκος ενός λόφου με κοκοφοίνικες και σπίτια καλυμμένα από λάσπη στο χωριό Μπούνγκα, κοντά στην πόλη Μπέιμπεϊ στην επαρχία Λέιτε.

«Βρισκόμαστε υποτίθεται εν μέσω της περιόδου ξηρασίας, αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι τα έχει διαταράξει όλα αυτά», δήλωσε η Μαρίσα Μιγκέλ Κάνο, μία υπάλληλος του δήμου της Μπέιμπεϊ.

Σύμφωνα με την ίδια, κατολισθήσεις σημειώνονται μερικές φορές στην αγροτική αυτή περιοχή, αλλά το εύρος αυτών της Δευτέρας προκάλεσε κατάπληξη.

Καθώς ο πλανήτης πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, οι τυφώνες αυτού του είδους γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι έρευνες για αγνοούμενους εστιάζονται στο γειτονικό χωριό Καντάγκνος, το οποίο επλήγη από δύο κατολισθήσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αρκετοί άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τη λάσπη, αλλά τα σωστικά συνεργεία φοβούνται ότι αρκετοί άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στη λάσπη.

«Σημειώθηκε μια μικρή κατολίσθηση και ορισμένοι κατάφεραν να τρέξουν και να σωθούν και ακολούθησε μια πιο μεγάλη που βύθισε όλο το χωριό», διηγήθηκε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο Χοσέ Κάρλος Κάρι, ο δήμαρχος της Μπέιμπεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ