ΚΟΣΜΟΣ

«Με βίασαν και σκότωσαν τον άνδρα μου»: Μια Ουκρανή μιλά για τη φρίκη που βίωσε

«Με βίασαν και σκότωσαν τον άνδρα μου»: Μια Ουκρανή μιλά για τη φρίκη που βίωσε
Η περίπτωση της Άννα δεν είναι μεμονωμένη (AP Photo/Petr David Josek)

Θάνατος και ανθρώπινα δράματα: η αποχώρηση των Ρώσων από το Κίεβο και τα περίχωρά του αποκαλύπτει τη διάσταση της καταστροφής που άφησε πίσω του ο ρωσικός στρατός.

Οι ζωές των Ουκρανών δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες και αρκετοί εξ’ αυτών θα φέρουν τραύματα από την εισβολή αυτή για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το BBC φιλοξενεί σήμερα μαρτυρία που αποδεικνύει ότι Ουκρανές έχουν βιαστεί από τους Ρώσους στρατιώτες.

«Υπό την απειλή όπλου, με πήγε σε ένα κοντινό σπίτι. Με διέταξε: “βγάλε τα ρούχα σου αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Συνέχισε να με απειλεί ότι θα με σκότωνε εάν δεν έκανα ό,τι μου έλεγε. Μετά άρχισε να με βιάζει».

Το βρετανικό κρατικό δίκτυο αποκαλύπτει σήμερα την συνταρακτική μαρτυρία της 50χρονης Άννα (σ.σ. το BBC έχει αλλάξει το όνομα της γυναίκας για να προστατεύσει την ταυτότητά της) που μέχρι πρότινος ζούσε σε μια ήρεμη γειτονιά περίπου 70χλμ δυτικά του Κιέβου.

Η γυναίκα ήταν στο σπίτι της με τον σύζυγό της στις 7 Μαρτίου όταν ένας Τσετσένος μαχητής, σύμμαχος της Ρωσίας, εισέβαλε και την τράβηξε με τη βία έξω και την οδήγησε σε ένα παρακείμενο σπίτι.

«Όταν με βίαζε, μπήκαν άλλοι τέσσερις στρατιώτες. Νόμιζα ότι θα πέθαινα. Αλλά τον απομάκρυναν. Δεν τον ξαναείδα» είπε η ίδια, υποστηρίζοντας ότι την έσωσε κάποια άλλη μονάδα Ρώσων στρατιωτών.

Η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της και βρήκε τον άντρα της τραυματισμένο στην κοιλιακή χώρα.

«Προσπάθησε να με ακολουθήσει για να με σώσει και δέχτηκε πυρά» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας πως και οι δύο βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι κάποιου γείτονα.

Ο σύζυγός της, όμως, υπέκυψε δύο ημέρες αργότερα, καθώς δεν υπήρξε η δυνατότητα να πάει στο νοσοκομείο.

«Η Άννα δεν σταμάτησε να κλαίει όσο μάς έλεγε την ιστορία της. Μας έδειξε πού στην πίσω αυλή του σπιτιού τους έθαψε τον σύζυγό τους με τη βοήθεια των γειτόνων τους.


Ένας ψηλός, ξύλινος σταυρός στέκεται πάνω από τον τάφο. Η Άννα είπε πως βρίσκεται σε επαφή με το τοπικό νοσοκομείο και δέχεται ψυχολογική στήριξη» γράφει το BBC.

Οι στρατιώτες που την έσωσαν έμειναν στο σπίτι της για μερικές ημέρες. Η ίδια λέει ότι κατά διαστήματα τη σημάδευαν με τα όπλα τους και της ζητούσαν κάτι από τα πράγματα του συζύγου τους.

«Όταν έφυγαν, βρήκα ναρκωτικά και Viagra. Έκαναν χρήση και ήταν συχνά μεθυσμένοι. Οι περισσότεροι είναι δολοφόνοι, βιαστές και κάνουν πλιάτσικο. Μόνο ελάχιστοι είναι οκ» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Άννα, όμως, φαίνεται πως είναι από τις «τυχερές»… Και αυτό γιατί κάτοικοι της περιοχής είπαν στο BBC ότι ο άνδρας που επιτέθηκε στην 50χρονη είχε βιάσει και σκοτώσει μια 40χρονη γυναίκα λίγο νωρίτερα.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά… Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λουντμίλα Ντενίσοβα είπε πως εξετάζονται αρκετές τέτοιες καταγγελίες.

«Περίπου 25 κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 14 έως 24 ετών, βιάζονταν συστηματικά κατά τη διάρκεια της εισβολής στο υπόγειο σπιτιού στη Μπούτσα. Εννέα εξ αυτών είναι έγκυες» είπε η ίδια.

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως:

«Οι Ρώσοι στρατιώτες τους έλεγαν ότι θα τις βιάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να μην θέλουν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με κανέναν άνδρα, για να μην γεννήσουν και άλλους Ουκρανούς. (…) Μία 25χρονη γυναίκα μας τηλεφώνησε για να πει ότι βιάστηκε στο δρόμο, μπροστά στα μάτια της, η 16χρονη αδελφή της. Είπε ότι (σ.σ. οι στρατιώτες) ενώ βίαζαν την αδελφή της φώναζαν: “Αυτό θα συμβεί σε κάθε ναζί πόρνη”».

Η Ντενίσοβα είπε, επίσης, πώς η Ουκρανία επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ειδικό δικαστήριο από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικαστεί προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και ο βιασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ