ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν με Λουκασένκο: Οι στόχοι μας στην Ουκρανία είναι «ευγενείς» και θα επιτευχθούν

Πούτιν με Λουκασένκο: Οι στόχοι μας στην Ουκρανία είναι «ευγενείς» και θα επιτευχθούν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε την Τρίτη τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι» στην ρωσική Άπω Ανατολή (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί στόχοι της χώρας του στην Ουκρανία είναι «ευγενείς» και θα επιτευχθούν, ενώ χαρακτήρισε «αναπόφευκτη» τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι» στην ρωσική Άπω Ανατολή, ο Πούτιν είπε ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν το σωστό βήμα καθώς η Ρωσία «δεν είχε άλλη επιλογή» και ότι η Ρωσία δεν θα αποκρύψει τίποτε για την επιχείρηση αυτή.

Χαρακτήρισε «τραγωδία» αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, ωστόσο, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν να βοηθήσει τον λαό του Ντονμπάς και «λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας».

«Προφανώς, δεν είχαμε άλλη επιλογή, αυτό είναι σωστό. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στόχοι (της ειδικής επιχείρησης) θα επιτευχθούν», δήλωσε ο Πούτιν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης εξαρτάται από την ένταση των μαχών.

«Ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στο Ντονμπάς, τον λαό του Ντονμπάς, τον οποίο αναγνωρίσαμε, αναγκαστήκαμε να το κάνουμε επειδή οι αρχές του Κιέβου, πιεσμένες από τη Δύση, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ που αποσκοπούσαν στην ειρηνική λύση των προβλημάτων του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί από τις συμφωνίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε «αδιέξοδο», μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Ακόμα, επανέλαβε τις προηγούμενες παρατηρήσεις του για τον Ναζισμό, που κυριάρχησαν στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως δικαιολογία για τη στρατιωτική εκστρατεία, καθώς και ότι η χώρα του δεν θα απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις προσπάθειες για απομόνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και τόνισε ότι είναι ανάγκη να εμβαθύνει η ολοκλήρωση μεταξύ των δύο χωρών υπό το φως των κυρώσεων της Δύσης, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Παράλληλα, ο Πούτιν επέμεινε ότι δεν έγιναν θηριωδίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, λέγοντας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν σκοτωμένους στους δρόμους της ουκρανικής πόλης είναι fake [ψευδείς].

Το οικονομικό «blitzkrieg» της Δύσης απέτυχε

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, σημείωσε ότι λειτουργεί καλά και το οικονομικό «blitzkrieg» (κεραυνοβόλος πόλεμος –σ.σ.) της Δύσης απέτυχε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο κίνδυνος της υπονόμευσης από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενδέχεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Αναφορικά με τις κυρώσεις της Δύσης, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει πως στην Δύση θα επικρατήσει η κοινή λογική και είπε πως αν οι εταίροι επιδεινώσουν την κατάσταση θα νοιώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες που θα υποστούν.

Τέλος, είπε ότι η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση, εκτιμώντας ότι σήμερα ο κόσμος είναι πιο πολύπλοκος από την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».

Υποστήριξη Λουκασένκο σε Πούτιν

Η Λευκορωσία υποστήριξε και πάλι τη Ρωσία, μετά τις αρνήσεις του Κρεμλίνου ότι τα στρατεύματά της σκότωσαν Ουκρανούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί για φρικαλεότητες ήταν «μια ψυχολογική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τους Άγγλους».

Υπερασπίστηκε επίσης την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε εν μέρει από τη Λευκορωσία πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες, λέγοντας ότι εάν δεν είχε διαταχθεί η επίθεση, θα είχε γίνει ένα «συντριπτικό χτύπημα» κατά του ρωσικού εδάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ