ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Δεν είμαστε σίγουροι για τα χημικά όπλα στη Μαριούπολη γιατί δεν μπορούν να γίνουν έρευνες

Ζελένσκι: Δεν είμαστε σίγουροι για τα χημικά όπλα στη Μαριούπολη γιατί δεν μπορούν να γίνουν έρευνες
Ο Ουκρανός πρόεδρος χλεύασε τις χτεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πως «το σχέδιό του πάει καλά» Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χλεύασε τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πάει όπως προέβλεπε το «σχέδιο» των επιτελών του, διερωτώμενος για ποιο σχέδιο μιλάει όταν η Ρωσία υφίσταται τόσο βαριές απώλειες στην Ουκρανία.

Ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους «ευγενείς» σκοπούς της καθώς συνεχίζει «ρυθμικά και ήρεμα» αυτήν που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην επικράτεια της Ουκρανίας.

«Στη Ρωσία ειπώθηκε ξανά ότι αυτή που αποκαλείται ‘ειδική επιχείρηση’ πάει, υποτίθεται, όπως προέβλεπε το σχέδιο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια βραδινού διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε σήμερα στην πλατφόρμα Telegram.

«Πώς ακριβώς συνελήφθη σχέδιο που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα; Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» συνέχισε ειρωνικά ο ουκρανός πρόεδρος.

Διερωτήθηκε πόσους θανάτους ρώσων στρατιωτικών θα θεωρούσε αποδεκτές απώλειες ο Ρώσος πρόεδρος, περιγράφοντας ένα φάσμα από δεκάδες ως εκατοντάδες χιλιάδες. Η Μόσχα, είπε, έχασε σε 48 ημέρες πάνω από όσους άνδρες θρήνησε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989).

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι διατείνεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί κάπου 20.000 απώλειες στον πόλεμο.

Η πιο πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση από τη Μόσχα έγινε την 25η Μαρτίου. Έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε πως παρότι ειρωνεύτηκε τον Ρώσο πρόεδρο και τους στρατηγούς του, τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και την υποδεέστερη τεχνολογία του, ο αντίπαλος της χώρας του δεν είναι ευκαταφρόνητος.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουν κολλήσει όλα τα ρωσικά άρματα μάχης στα χωράφια, δεν το σκάνε όλοι οι στρατιώτες από τα μέτωπα, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες κληρωτοί που δεν ξέρουν ούτε πώς να κρατήσουν το όπλο τους», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φοβόμαστε, σημαίνει πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κατορθώματα των μαχητών μας, του στρατού μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

Για τις αναφορές περί χημικών όπλων στη Μαριούπολη

Παράλληλα, ο κ. Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με 100% βεβαιότητα ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, διότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νότιας Ουκρανίας καθώς μαίνονται εχθροπραξίες.

Μολαταύτα, υποστήριξε πως οι επανειλημμένες απειλές από κάποιους στη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.

Ανταλλαγές κρατουμένων

Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την «ανταλλαγή» του 67χρονου επιχειρηματία και εξέχοντος φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, με αιχμαλώτους πολέμου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Προτείνω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξουμε αυτόν τον άνδρα με τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. (...) Είναι σημαντικό οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας να εξετάσουν επίσης αυτή την πιθανότητα», είπε.

Ο κ. Μεντβεντσούκ «να γίνει παράδειγμα για εσάς. Ακόμα κι ο πρώην ολιγάρχης δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Χωρίς να μιλήσουμε για λιγότερο σημαντικούς εγκληματίες (...). Τους πιάσαμε όλους», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Χθες οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του ολιγάρχη και πολιτικού, που απέδρασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Διεξήχθη ειδική επιχείρηση» από την SBU, την μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Telegram κατόπιν ο πρόεδρος Ζελένσκι, συμπληρώνοντας «μπράβο!» και μεταφορτώνοντας φωτογραφία του κ. Μεντβεντσούκ στην οποία εικονίζεται, με χειροπέδες και ουκρανική στρατιωτική στολή, μετά τη σύλληψή του.

Η SBU δεν δημοσιοποίησε καμία λεπτομέρεια για την επιχείρηση. Ο επικεφαλής της Ιβάν Μπακάνοφ ευχαρίστησε απλά τους υφισταμένους του για την επιτυχή αποπεράτωση «αυτής της εξαιρετικής και επικίνδυνης αποστολής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ