ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Νικητής στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν με το 53%, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Γαλλικές εκλογές: Νικητής στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν με το 53%, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Μακρόν: Επίθεση στη Λεπέν με φράση του Μιτεράν - «O εθνικισμός είναι πόλεμος» AP Photo

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 69%.

Μακρόν: Επίθεση στη Λεπέν με φράση του Μιτεράν - «O εθνικισμός είναι πόλεμος»

Τη φράση του Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός είναι πόλεμος» επανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν, εξαπολύοντας επίθεση κατά της υποψήφιας της Δεξιάς Μαρίν Λεπέν και αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μακρόν μιλώντας στην πλατεία του Σατό στο Στρασβούργο επιτέθηκε εκ νέου στην Μαρίν Λεπέν λέγοντας ότι η υποψήφια της Δεξιάς προτείνει ένα εθνικιστικό σχέδιο, που δεν είναι πατριωτισμός και ανέφερε ότι πριν από πολλά χρόνια ο Μιτεράν είχε πει στην ίδια πλατεία «ο εθνικισμός είναι πόλεμος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το ακροδεξιό σχέδιο είναι να φύγουμε από το πλαίσιο της Ευρώπης, δηλαδή να φύγουμε από τη βάση των αξιών και των δικαιωμάτων μας».

«Η Ευρώπη μας είναι η ειρήνη, είναι αυτό που μας προστατεύει από κρίσεις και πολέμους», είπε ακόμα ο υποψήφιος για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ομάδα ανθρώπων προσκείμενων στον Μελανσόν φώναξαν συνθήματα εχθρικά προς τον Μακρόν, ο οποίος τους απάντησε.

Στο ίδιο κλίμα, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Μαλχάους, έτερο ισχυρό προπύργιο του Μελανσόν, συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι νοσοκομείου, φώναξαν στον Μακρόν για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς τους, για να τους ρωτήσει ο Γάλλος πρόεδρος εάν δεν έχουν αυξηθεί τα εισοδήματά τους, καθώς και να παραδεχθεί ότι οι προκλήσεις από την κρίση του κορωνοϊού παραμένουν.

«Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο. Δεν είναι αλήθεια ότι μπορούμε να στηρίξουμε το κοινωνικό μοντέλο μας εάν δεν αυξήσουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε πείσμα της ξεκάθαρης προτροπής του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Μαρίν Λεπέν» το 23% των ψηφοφόρων του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανίζεται, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση του γαλλικού ινστιτούτου Ifop, έτοιμο να την υπερψηφίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολίζεται στην αποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ