ΚΟΣΜΟΣ

Son Doong Cave: Η Google γιορτάζει τα «γενέθλια» του μεγαλύτερου σπηλαίου στον κόσμο με doodle

Son Doong Cave: Η Google γιορτάζει τα «γενέθλια» του μεγαλύτερου σπηλαίου στον κόσμο με doodle
Αυτό το θαύμα της φύσης βρίσκεται μέσα στις ζούγκλες του Εθνικού Πάρκου Φονγκ Να – Κε Μπανγκ, 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Βιετνάμ Jarryd Salem/CNNi

Αφιερωμένο στο Son Doong Cave είναι το σημερινό doodle της Google. Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 2009 το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο εξερευνήθηκε από μια βρετανική ομάδα και σήμερα είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Στην πραγματικότητα το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, τον Χο Χαν ωστόσο εξερευνήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, ενώ για το κοινό άνοιξε το 2013.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε πριν από 2 έως 5 εκατ. χρόνια. Οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στο πλανήτη.

Αυτό το θαύμα της φύσης βρίσκεται μέσα στις ζούγκλες του Εθνικού Πάρκου Φονγκ Να – Κε Μπανγκ, 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Βιετνάμ.

Το σπήλαιο ξεπερνά τα 5 χλμ σε μήκος ενώ κατά τόπους το ύψος της φτάνει τα 200 μέτρα.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ