ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Twitter / @KaiDiekmann

Η 3η Μαΐου είναι αφιερωμένη ως μέρα στην Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο, όπως προκύπτει από την οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», σε πολλές χώρες, ακόμα και στην Ευρώπη, η δημοσιογραφία γνωρίζει φίμωση που θυμίζει άλλες εποχές.

Όπως γράφει το sansimera.gr, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Όπως προκύπτει, πάντως, από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που βασίστηκε σε έρευνες σε 180 συνολικά χώρες, το 2015 έχασαν τη ζωή τους 110 δημοσιογράφοι, επτά άτομα που εργάζονταν για κάποιο Μέσο και 27 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρωταθλήτρια στη φίμωση του Τύπου και των δημοσιογράφων γενικότερα θεωρείται η Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι εν έτει 2016, στη συγκεκριμένη χώρα διώκονται δεκάδες δημοσιογράφοι, κυρίως για προσβολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσά τους και ο αρχισυντάκτης της Hurriyet, Σεντναντ Εργκίν (δεξιά στη φωτό), στον οποίο η Deutsche Welle απένειμε φέτος το βραβείο Ελευθερίας του Λόγου.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα η Ελευθερία του Τύπου υποχώρησε το 2015 στην 89η θέση από την 91η που βρισκόταν το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ