ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η λίστα με τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ - Τεθωρακισμένα και πύραυλοι στο νέο «πακέτο»

Ουκρανία: Η λίστα με τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ - Τεθωρακισμένα και πύραυλοι στο νέο «πακέτο»
Όπλα και στρατιωτικό προστατευτικό εξοπλισμό αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία AP Photo / Hoshang Hashimi

Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας που περιλαμβάνει όπλα και προστατευτικό εξοπλισμό αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία όπως υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλία τους την Τετάρτη.

Η βοήθεια σε οπλισμό έρχεται την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για μια νέα αιματηρή φάση του πολέμου αυτή τη φορά στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της γύρω από το Κίεβο.

«Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τα όπλα που παρέχουμε με καταστροφικά αποτελέσματα για τη Ρωσία. Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται να εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες να αμυνθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

Ποια όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες την νέα αποστολή οπλισμού, και ανακοίνωσε τι θα περιλαμβάνει η λίστα.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία:

  • 11 ελικόπτερα Mi-17
  • 300 drones Switchblade
  • 18 Χοβίτσες και προστατευτικός εξοπλισμός για προστασία από χημικές επιθέσεις
  • 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113
  • 10 ραντάρ αντιπυροβολικού
  • 500 αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin
  • 30.000 σετ πανοπλίες και κράνη

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι το πακέτο των 800 εκατομμυρίων δολαρίων είχε σκοπό να «καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας», και πρόσθεσε ότι τα όπλα θα αρχίσουν να αποστέλλονται στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό», σημειώνοντας ότι η προηγούμενη βοήθεια είχε σταλεί σε μόλις τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά την έγκρισή της.

Το βράδυ της Τρίτης, δύο πηγές ανέφεραν στο CNNi, ότι τα ελικόπτερα Mi-17 είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα, αν και ο Μπάιντεν είπε στη δήλωσή του ότι τελικά θα σταλούν.

Η Ουκρανία είχε αρχικά ζητήσει από τον Λευκό Οίκο την τελευταία στιγμή να μην στείλει τα ελικόπτερα, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει εάν θα ήταν χρήσιμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Τετάρτης, ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν ότι η χώρα του τελικά τα χρειάζεται και έτσι μπήκαν ξανά στο πακέτο.

Τα ελικόπτερα Mi-17 που προστέθηκαν στο πακέτο είχαν προοριστεί για το Αφγανιστάν, είπε ο Κίρμπι.

Η αποστολή των 800 εκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζει το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας για το 2020 ήταν μόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Συνεπώς, σε λιγότερο από δύο μήνες, οι ΗΠΑ παρείχαν σχεδόν το ήμισυ αυτής σε βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ