ΚΟΣΜΟΣ

Νεαρή Σομαλή αυτοπυρπολείται σε κέντρο φιλοξενίας στην Αυστραλία

Νεαρή Σομαλή αυτοπυρπολείται σε κέντρο φιλοξενίας στην Αυστραλία
REUTERS/David Gray

Μια γυναίκα 21 ετών από τη Σομαλία αυτοπυρπολήθηκε σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο νησί Ναούρο, του Ειρηνικού ωκεανού για να αποφύγει την   απέλασή της πίσω στη χώρα καταγωγής της, που είχε αποφασιστεί πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Η Γιοντάν Γιασίν (Yodan Yasin), όπως έχει δηλώσεις ότι ονομάζεται στις αρχές της Αυστραλίας, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Πίτερ Ντούτον (Peter Dutton).

Τη Κυριακή, άλλος ένας πρόσφυγας ονόματι Όμιντ πέθανε, με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας δηλαδή φωτιά στον εαυτό του, δύο μέρες νωρίτερα, σε αυστραλιανό νοσοκομείο στο Ναούρου. Αυτόπτες μάρτυρες υπήρξαν και απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το CNN.

Οι επικριτές αναφέρουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας αντικατοπτρίζουν την απελπισία των προσφύγων που ζουν κάτω από την αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας.

Οι άνθρωποι που αιτούνται άσυλο, φτάνουν στις ακτές της Αυστραλίας με βάρκα και από εκεί μεταφέρονται σε απομακρυσμένα κέντρα των νησιών Ναούρου και της Νέας Γουινέας. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, ζουν για μήνες ή και χρόνια σε αυτά τα κέντρα φιλοξενίας.

Ο υπουργός μετανάστευσης απάντησε την Τρίτη στους επικριτές του τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν θα παραιτηθεί από την πολιτική της γραμμή, η οποία έχει στόχο να σταματήσει τις εισροή των προσφύγων με βάρκες στις ακτές της χώρας οι οποίοι ζητούν άσυλο, καθώς πολλά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό.

Αντίθετα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων, Ρίτσαρντ Μάρλς (Richard Marles), ανέφερε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την προστασία των ανθρώπων, και κατέκρινε την τρέχουσα πολιτική λέγοντας ότι αφήνει τους πρόσφυγες απελπισμένους και χωρίς ελπίδα.

Η κυβέρνηση του Ναούρου επισήμανε σε δήλωση: «Λυπούμαστε που οι πρόσφυγες προβαίνουν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις προκειμένου να επηρεάσουν την πολιτική μετανάστευσης της γειτονικής Αυστραλία».

australia

Πηγή:REUTERS/David Gray "Διαμαρτυρία στην Αυστραλία"

"Ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο"

Μια δασκάλα της Γιάσιν μίλησε για τη νεαρή λέγοντας ότι είναι ένας ευγενικός άνθρωπος και μια καλή φίλη, όπως αναφέρει το CNN. «Ήσυχη, με την απαλή χροιά της φωνής της διηγήθηκε τα σπασμένα κομμάτια του παρελθόντος της. Ήθελε να μάθει γράμματα, λαχταρούσε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο συνασπισμός δράσης των προσφύγων αναφέρει ότι η Γιασίν έλαβε εξάμηνη ιατρική περίθαλψη στην Αυστραλία για έναν τραυματισμό που είχε στο κεφάλι. Την περασμένη Τετάρτη, βρισκόταν ανάμεσα στους τρείς πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Ναούρου.

Τη Δευτέρα, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μετακίνηση των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας, σε εγκαταστάσεις που οι ανθρώπινες συνθήκες θα είναι βιώσιμες. Η υπηρεσία του ΟΗΕ χαρακτήρισε την τρέχουσα πολιτική ρύθμιση ως «εντελώς αστήρικτη». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή πολιτική για τους πρόσφυγες είναι απάνθρωπη και εξαιρετικά επιβλαβής».

Young Somali woman sets herself alight in Australian detention

By Pamela Boykoff, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ