ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον FDA στο πρώτο τεστ αναπνοής για την Covid

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον FDA στο πρώτο τεστ αναπνοής για την Covid
Το σύστημα διαχωρίζει και προσδιορίζει χημικά μείγματα για να ανιχνεύσει πέντε ενώσεις που σχετίζονται με τη μόλυνση από SARS-CoV-2 (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο πρώτο τεστ Covid-19 το οποίο εντοπίζει χημικές ενώσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στην αναπνοή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, το InspectIR Covid-19 Breathalyzer, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος μιας χειραποσκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικά ιατρεία και σε κινητές μονάδες υγείας που πραγματοποιούν τεστ για τον κορωνοϊό. Μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε λιγότερο από τρία λεπτά.

Το σύστημα διαχωρίζει και προσδιορίζει χημικά μείγματα για να ανιχνεύσει πέντε ενώσεις που σχετίζονται με τη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Σε μελέτη του InspectIR Breathalyzer διαπιστώθηκε ότι εντόπισε με ακρίβεια περισσότερο από το 91% των θετικών δειγμάτων και σχεδόν το 100% των αρνητικών δειγμάτων. Παρόμοια ευαισθησία βρέθηκε σε άλλη μελέτη που επικεντρώθηκε στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον FDA, ένα θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μια εξέταση PCR.

«Η σημερινή έγκριση συνιστά ένα ακόμη παράδειγμα της ταχείας καινοτομίας που συμβαίνει με τα διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19», δήλωσε ο Δρ Τζεφ Σούρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του FDA. «Ο FDA συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων τεστ COVID-19 με στόχο την προώθηση τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας και να προετοιμάσουν καλύτερα τις ΗΠΑ για την επόμενη έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία», κατέληξε ο οργανισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ