ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει επιπτώσεις για την ειρήνη στη βόρεια Ευρώπη

Ρωσία: Η ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει επιπτώσεις για την ειρήνη στη βόρεια Ευρώπη

Νέες απειλές εκτοξεύει το Κρεμλίνο με έμμεσο παραλήπτη την Ευρώπη και άμεσο τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την πιθανότητα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ

Μετά τις πυρηνικές απειλές του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε σήμερα πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βόρεια Ευρώπη».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι το να γίνουν μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας δεν θα βοηθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, «αλλά θα τις φέρει στην πρώτη γραμμή».

«Η επιλογή εξαρτάται από τις αρχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος για τις σχέσεις με τη Ρωσία και, γενικά, την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση κρίσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας εμμέσως στις ρωσικές απειλές το Βερολίνο, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτες» τις δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει ελεύθερα τις αμυντικές συμμαχίες της» χθες, Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη. Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα συγκεκριμένα, ο Πράις είπε ότι «δεν θα ανησυχούσαμε ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα προκαλούσε οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ