ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά αντίποινα για το «Moskva» με επιθέσεις σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά αντίποινα για το «Moskva» με επιθέσεις σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο
EPA/SERGEY KOZLOV

Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία σε αντίποινα για τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου. Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο μεταξύ των στόχων των ρωσικών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής τρεις πυραυλικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Κιέβου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Πέμπτης πύραυλοι Cruz έπληξαν ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων Neptune που χρησιμοποιήθηκαν κατά του «Moskva» στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Μόσχα υποστήριξε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν έναν από τους τελευταίους ουκρανικούς θύλακες, τη Χαλυβουργία Ίλιτς, στη Μαριούπολη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, «η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στο λιμάνι της Μαριούπολης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζονται οι οδομαχίες στη μαρτυρική πόλη όπου τουλάχιστον 100.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται μάχες γύρω από τη χαλυβουργία Ίλιτς, καθώς και στην περιοχή του λιμανιού.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 42 τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- όταν οιρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους στο χωριό Μπορόβα, κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Χθες, Πέμπτη, ο Σινεγκούμποφ δήλωσεότι περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι αρχές στο Χάρκοβο και τη γύρω περιοχή καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν άσκοπα στους δρόμους.

Παράλληλα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Telegram.

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών βρέθηκε και το Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. «Χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς», δήλωσε στο Telegram ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιοχής.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ