ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι σε CNNi: Η ρωσική απειλή των πυρηνικών πρέπει να ανησυχεί όλο τον κόσμο

Ζελένσκι σε CNNi: Η ρωσική απειλή των πυρηνικών πρέπει να ανησυχεί όλο τον κόσμο
«Όχι μόνο εγώ, όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε εάν αυτες οι πληροφορίες είναι πραγματικές ή οχι», είπε ο Ζελένσκι AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στο CNNi την Παρασκευή ότι «όλες οι χώρες του κόσμου» πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε σε αποκλειστική συνέντευξη, από το γραφείο του στο Κίεβο στον Τζέικ Τέιπερ του CNNi, ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί είτε στα πυρηνικά είτε στα χημικά όπλα επειδή δεν εκτιμά τη ζωή του λαού της Ουκρανίας.

«Όχι μόνο εγώ, όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε εάν αυτές οι πληροφορίες είναι πραγματικές ή όχι», είπε ο Ζελένσκι.

«Χημικά όπλα. Θα μπορούσαν να το κάνουν, για αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία» είπε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να μην φοβόμαστε αλλά να είμαστε έτοιμοι. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά όλο τον κόσμο, νομίζω» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως ο Ζελένσκι παραμένει στην Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία που σήμερα συμπληρώνει 50 ημέρες.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιστάθηκαν στις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο και ανάγκασαν τη Ρωσία να επικεντρώσει εκ νέου τις πολεμικές της προσπάθειες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, όπου η Ουκρανία προσδοκά σημαντική κλιμάκωση των μαχών τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται πως η «ναυαρχίδα» της Ρωσίας τον πόλεμο, το ρωσικό καταδρομικό Moskva, βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη.

Η Ουκρανία είπε ότι ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης, ενώ η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οφειλόταν σε πυρκαγιά από την έκρηξη πυρομαχικών.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κρουζ στα περίχωρα του Κιέβου και εξακολουθεί να στοχεύει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας με όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ο Πούτιν, εάν βρεθεί «στριμωγμένος», να στραφεί στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η CIA παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη προσοχή» την κατάσταση, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη σημάδια ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να αψηφήσει την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε ο Μπερνς.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος, στην τελευταία του ομιλία μέσω βίντεο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, επαίνεσε τη γενναιότητα όλων των Ουκρανών που υπερασπίστηκαν τη χώρα, 50 μέρες πλέον από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Αυτοί που σταμάτησαν την προέλαση του ατελείωτου όγκου του ρωσικού εξοπλισμού, εκείνοι που αποκρούουν τις συνεχείς επιθέσεις στο Ντονμπάς, εκείνοι που υπερασπίστηκαν ηρωικά τη Μαριούπολη, βοηθώντας ολόκληρο το κράτος μας να αντέξει, εκείνοι που σταμάτησαν την επίθεση από το νότο και έκαναν διάσημη τη Χερσόνα μας. Όσοι έδιωξαν τον εχθρό από το βορρά, αυτοί που έδειξαν ότι η ρωσική αεροπορία είναι ανυπεράσπιστη», είπε ο Ζελένσκι.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι έκανε μια προφανή αναφορά στο ρωσικό καταδρομικό Moskva που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη.

«Αυτοί που έδειξαν ότι τα ρωσικά πλοία μπορούν να πάνε μόνο προς τα κάτω», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το πλοίο βυθίστηκε ως αποτέλεσμα έκρηξης μετά από πυρκαγιά άγνωστης προέλευσης που πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου.

Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε το πλοίο με πυραύλους κρουζ και ότι αυτοί οι πύραυλοι προκάλεσαν τη φωτιά.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι καταστρέφοντας τις υποδομές που δεν ανήκουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η Ρωσία έδειξε «πόσο παράλογη» είναι η εισβολή, γιατί μαζί με την καταστροφή ουκρανικών πόλεων καταστρέφει και τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ