ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: «Μπλόκο» στην επιθετική εξαγορά της εταιρίας από τον Ίλον Μασκ

Twitter: «Μπλόκο» στην επιθετική εξαγορά της εταιρίας από τον Ίλον Μασκ
Ο Μασκ προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τεχνολογίας την Πέμπτη, 14/4 που δήλωσε πως είναι έτοιμος να αγοράσει το 100% του Twitter AP/Susan Walsh

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter υιοθέτησε ομόφωνα το λεγόμενο σχέδιο για τα δικαιώματα των μετόχων, γνωστό και ως «poison pill», καθώς ο αγώνας για τον έλεγχο της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντάθηκε μετά την πρόταση εξαγοράς του από τον Ίλον Μασκ.

«Το σχέδιο αυτό θα μειώσει την πιθανότητα οποιοδήποτε, άτομο ή ομάδα να αποκτήσει τον έλεγχο του Twitter μέσω της ανοιχτής αγοράς χωρίς να πληρώσει σε όλους τους μετόχους το κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου», ανέφερε το Twitter σε δήλωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, τα δικαιώματα θα μπορούν να εξασκηθούν εάν κάποιος αποκτήσει την κυριότητα μεγαλύτερη ή ίση του 15% των κοινών μετοχών του Twitter σε συναλλαγή που δεν εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως o Μασκ προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τεχνολογίας την Πέμπτη, όταν δήλωσε πως είναι έτοιμος να αγοράσει το 100% του Twitterλίγες μόνο ημέρες μετά την απόκτηση του 9,2% του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιδρυτής της Tesla προσέφερε 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ήδη καταθέσει την προσφορά, ύψους 41,39 δισ. δολαρίων, για το σύνολο της εταιρείας στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τίμημα των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, που προσέφερε, είναι κατά 38% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής του Twitter την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθεί η είσοδός του στο μετοχικό κεφάλαιο.

«Από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποιώ ότι η εταιρεία ούτε θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτήν την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία», δήλωσε ο Μασκ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Μπρετ Τέιλορ.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνει ότι η προσφορά του είναι «η καλύτερη» ενώ διευκρινίζει ότι είναι τελική.

Σημειώνεται πως ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη μιλήσει κατά της πρότασης του Ίλον Μασκ, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία και Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της εταιρίας Morningstar Research τόνισαν πως «Ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει υπόψη την προσφορά του CEO της Tesla, πιστεύουμε ότι η πιθανότητα να την αποδεχτεί το Twitter είναι πιθανώς κάτω από 50 τοις εκατό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ