ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ανοίγει τις πύλες της Ε.Ε. στους Τούρκους πολίτες

Η Κομισιόν ανοίγει τις πύλες της Ε.Ε. στους Τούρκους πολίτες
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρετά τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP, εισερχόμενος στο τουρκικό κοινοβούλιο, την Τρίτη 3 Μαΐου 2016 REUTERS/Umit Bektas

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει, εκτός απροόπτου αύριο Τετάρτη (4/5), την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη–μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της προέγκρισής της από τo ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη προβάλλουν ενστάσεις έναντι των προτάσεων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Politico, δύο είναι τα επιχειρήματα επί των οποίων θα βασίσει αύριο την πρότασή της η Επιτροπή.

Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποφυγή μετατροπής της Ελλάδας σε γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων και το δεύτερο με το γεγονός ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Η Τουρκία από τη μεριά της –επισημαίνει το Politico– θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά άβολων παραχωρήσεων σε θέματα δημοκρατίας.

Η Τουρκία από τη μεριά της –επισημαίνει το Politico– θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά άβολων παραχωρήσεων σε θέματα δημοκρατίας.

Το ρεπορταζ του Politico χαρακτηρίζει μεγαλοστομία τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) αναφορικά με το ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό, τι η Τουρκία την Ευρώπη, καθώς με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου λιγότεροι πρόσφυγες έχουν πια το κίνητρο να περάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που θα προσέθετε μεγαλύτερο βάρος στην Άγκυρα, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας.

Από την άλλη μεριά, υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχτηκαν να συμπεριληφθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Τουρκία αντανακλά την απόγνωσή τους και την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ