ΚΟΣΜΟΣ

J-20: Η Κίνα στέλνει το πιο προηγμένο της μαχητικό τζετ για περιπολίες σε αμφισβητούμενες περιοχές

J-20: Η Κίνα στέλνει το πιο προηγμένο της μαχητικό τζετ για περιπολίες σε αμφισβητούμενες περιοχές
Πώς ερμηνεύουν την κίνηση αυτή οι αναλυτές AP Photo/Ng Han Guan

Η Κίνα έχει αρχίσει να στέλνει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της, το J-20, για περιπολία στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, αναφέρουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πρώτες εκδόσεις του J-20 stealth jet χρησιμοποιούσαν ρωσικούς κινητήρες -- αλλά αυτοί έχουν αντικατασταθεί πλέον με διπλούς κινητήρες εγχώριας παραγωγής. Τα τζετ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό με τους νέους κινέζικους κινητήρες πέρυσι στο Airshow China.

Η ανάπτυξή τους στο σημείο αποσκοπεί στην «καλύτερη προστασία της ασφάλειας του εναέριου χώρου της Κίνας και των θαλάσσιων συμφερόντων», ανέφερε την Τετάρτη η κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Ο Ρεν Γιουκούν, εκπρόσωπος του κρατικού κατασκευαστή του J-20, πρόσθεσε ότι ήταν μια «ρουτίνα εκπαίδευσης» για το J-20 ώστε να αρχίσει να διεξάγει περιπολίες τώρα που είναι εξοπλισμένο με κινεζικούς κινητήρες, σύμφωνα με τους Global Times.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου ο στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Γουίλσμπαχ, διοικητής των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι τα αμερικανικά F-35 και τα κινεζικά J-20 ήρθαν σε στενή εγγύτητα μεταξύ τους πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αμφότερες από καιρό αμφισβητούμενες περιοχές, με αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις από πολλές χώρες.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη την αχανή Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως κυρίαρχο έδαφός της. Χτίζει και στρατιωτικοποιεί τις εγκαταστάσεις της εκεί, μετατρέπει νησιά σε στρατιωτικές βάσεις και αεροδιάδρομους και φέρεται να δημιουργεί μια θαλάσσια πολιτοφυλακή που θα μπορούσε να αριθμεί εκατοντάδες βάρκες.

Εν τω μεταξύ, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία των νησιών Senkaku που ελέγχονται από την Ιαπωνία, γνωστά και ως νησιά Diaoyu. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν επαναλάβει την υπόσχεσή τους να υπερασπιστούν τα ιαπωνικά νησιά σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη των J-20 δείχνει δύο πράγματα: την αυξημένη εμπιστοσύνη της Κίνας στις στρατιωτικές της ικανότητες και την προειδοποίησή της προς άλλες χώρες που συμμετέχουν στην εδαφική διαμάχη.

Το J-20 έχει διαφημιστεί εδώ και καιρό ως η απάντηση της Κίνας στο αμερικανικό F-22 -που θεωρείται το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος stealth στον κόσμο- και στο F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει εδώ και καιρό ότι το J-20 δεν μπορεί να ανταγωνιστείτ αμερικανικά μαχητικά stealth -- αλλά ο Wilsbach, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα J-20 έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση όταν αντιμετώπισαν αμερικανικά F-35 η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ