ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ήταν οι Ευρωπαίοι την εποχή των Παγετώνων

Πώς ήταν οι Ευρωπαίοι την εποχή των Παγετώνων
Instagram

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζούσαν στην Ευρώπη στην πρώιμη Εποχή των Παγετώνων. 

Στη μελέτη «Η γενετική ιστορία της Εποχής των Παγετώνων της Ευρώπης», που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 2 Μαΐου αποκαλύπτονται νέα στοιχεία, καθώς οι ερευνητές ανέλυσαν 51 δείγματα DNA από σκελετούς 40.000 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύουν τα ευρήματα της μελέτης, οι Ευρωπαίοι της εποχής των παγετώνων είχαν σκούρο δέρμα και καστανά μάτια. Τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν πριν από 14.000 χρόνια το πολύ, ενώ το χλωμό δέρμα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο περίπου 7.000 χρόνια πριν.

Ένα άλλο μεγάλο εύρημα ήταν ότι οι διάφορες ομάδες των Ευρωπαίων κατάγονταν από ένα ενιαίο πληθυσμό που δημιουργήθηκε μεταξύ 37.000 χρόνια και 14.000 χρόνια πριν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του RT. Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους σε έναν ιδρυτικό πληθυσμό, γνωστό ως πολιτισμός Aurignacian. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η ομάδα των ανθρώπων ζούσε στην βορειοδυτική Ευρώπη πριν από 35.000 χρόνια. Ωστόσο, ο πληθυσμός αυτός μετατοπίστηκε όταν μια άλλη ομάδα πρώιμων ανθρώπων, οι Gravettian, μετανάστευσαν στην Ευρώπη 33.000 χρόνια πριν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ