Ηνωμένα Έθνη: Το βρετανικό σχέδιο για αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία
Η συμφωνία που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στην χώρα στην Ρουάντα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς νόμου, αποφάνθηκε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η απόπειρα «μετακίνησης της ευθύνης» στις αιτήσεις για καθεστώς πρόσφυγα είναι «απαράδεκτη».
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πιστεύει ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία με τη Ρουάντα, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ) και ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, προβλέπει ότι οι μετανάστες -των οποίων δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος- θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», βάσει της ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα.
«Είναι απάνθρωπο»: Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία
Το σχέδιο αυτό του Λονδίνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή παρέστη σε γιορτή γενεθλίων εν μέσω lockdown.
Αν και ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να ελέγξει τη μετανάστευση, ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη τριπλασιάστηκε το 2021.
Επιθυμώντας να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να προσελκύσει ψηφοφόρους ο Συντηρητικός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προσπαθούσαν επί μήνες να συνάψουν συμφωνίες με τρίτες χώρες προκειμένου να στέλνουν εκεί τους μετανάστες μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Η Γκάνα, μία από τις χώρες που ακούστηκε ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το θέμα, το διέψευσε κατηγορηματικά.
Σύγχυση και αντιδράσεις για την ειδική άδεια παραμονής Γερμανών πολιτών στο εξωτερικό
23:59
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Με κομμένη την ανάσα: Ο πλανήτης περιμένει την λήξη της προθεσμίας του Τραμπ στο Ιράν - Εκκλήσεις για παράταση
23:55
«Δεν μπορείς να σβήσεις έναν πολιτισμό», λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ για τις απειλές Τραμπ στο Ιράν
23:48
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
23:46