ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το πλοίο-φάντασμα (pics+vid)

Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το πλοίο-φάντασμα (pics+vid)
REUTERS/Steve Dipaola

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα πολεμικό πλοίο σχεδιασμένο να παρακολουθεί τα υποβρύχια των εχθρών. Το σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το πλοίο δεν θα έχει καθόλου ναύτες αλλά θα καθοδηγείται  όπως και τα drones. Το Sea Hunter είναι το νέο μυστικό όπλο του ναυτικού των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian.

Το άοπλο πρωτότυπο μοντέλο είναι 40 μέτρα μήκος και σκοπός του είναι να ταξιδεύει στην επιφάνεια της θάλασσας για δύο με τρεις μήνες, χωρίς πλήρωμα ή με κάποιον που θα το ελέγχει ελάχιστα. Η αντοχή και η αυτονομία του θα μπορούσε να το μετατρέψει σε έναν αποτελεσματικό κυνηγό υποβρυχίων .

«Βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουόρκ (Robert Work). Επιπλέον, δήλωσε στη Guardian ότι ελπίζει το πλοίο να μπορέσει να πλεύσει στον Ειρηνικό ωκεανό σε 5 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήσαμε ρομποτικά ικανό, υπερωκεάνιο πλοίο».

Το κόστος του πλοίου εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια και το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του στα 15-20.000 δολάρια, ποσά τα οποία δεν είναι μεγάλα για τον αμερικανικό στρατό.

ploio fantasma telos

Πηγή: REUTERS/Steve Dipaola

Σχεδιασμένο από το κέντρο έρευνας του Πενταγώνου, το θαλάσσιο σκάφος θα υποβάλλεται σε δοκιμαστικά ταξίδια για δύο χρόνια, για να βεβαιωθούν ότι μπορεί να ακολουθήσει με ασφάλεια τους διεθνείς κανόνες για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Το σκάφος έχει εξοπλιστεί με ραντάρ και κάμερες, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουσή του με άλλα σκάφη. Τροφοδοτείται από δύο κινητήρες ντίζελ και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 27 κόμβων.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν στο λιμάνι του Πόρτλαντ που βρίσκεται κοντά στο βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για ένα πλοίο σαν αυτό» δήλωσε ο Γουόρκ στους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στην δοκιμαστική τελετή.

ploio telosss

Πηγή: REUTERS/Steve Dipaola

ΔΗΜΟΦΙΛΗ