ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία διαψεύδει ότι ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία διαψεύδει ότι ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα είχε προσεγγίσει τις αρχές της Κ.Δ. ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 Turkish Presidency Pool Photo via AP

Διέψευσε τις πληροφορίες για άνοιγμα ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία διέψευσε, ωστόσο, τις πληροφορίες αυτές μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα».

Όπως εξήγησε, όμως, υπάρχουν σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα.

Η χαρακτηριστική δήλωσή του Στάνισλαβ Οστάτσι, ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.

Παραδέχτηκε, όμως, πως εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10.000 Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η Μόσχα είχε προσεγγίσει τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα.

Είχε επίσης προηγηθεί προκλητική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου», με τον αξιωματούχο να δηλώνει ότι «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ