ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανική εφημερίδα κυκλοφόρησε στα τουρκικά για να καταγγείλλει τη λογοκρισία στην Τουρκία

Γερμανική εφημερίδα κυκλοφόρησε στα τουρκικά για να καταγγείλλει τη λογοκρισία στην Τουρκία
Το πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της γερμανικής εφημερίδας Die Tageszeitung, που κυκλοφόρησε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου 2016) με δίγλωσση έκδοση, στα γερμανικά και τα τουρκικά

Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (TAZ) κυκλοφόρησε σήμερα –Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου– με δίγλωσση γερμανο-τουρκική έκδοση για να καταγγείλει τη λογοκρισία στην Τουρκία και τη σιωπή που τηρούν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την σύνταξη του φύλλου της 3ης Μαΐου, που έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Χωρίς λογοκρισία/ Sansürsüz», ανέλαβαν από κοινού η γερμανική εφημερίδα και ομάδας δημοσιογράφων από την εβδομαδιαία Agos (σ.σ. η αρμενική εφημερίδα, της οποίας ο διευθυντής Hrant Dink δολοφονήθηκε το 2007) και την ημερήσια Birgün, που κυκλοφορούν στην Τουρκία.

Δεκαέξι σελίδες, γραμμένες και στις δύο γλώσσες, εξιστορούν το δύσκολο έργο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και δημοσιεύουν άρθρα με θέματα όπως: «τι κρύβει η (τουρκική) κυβέρνηση;», ή ακόμη «η επικίνδυνη αποστολή των δημοσιογράφων στα σύνορα με τη Συρία».

Η έκδοση αναφέρεται επίσης στη σιωπή της Γερμανίας και της Ευρώπης απέναντι στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα περιορίσει την εισροή των μεταναστών προς την Ευρώπη από τη Συρία.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη σφοδρότητα με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας πολεμά την ελευθερία του Τύπου, είναι σαν να αρνούμαστε την πραγματικότητα», γράφουν οι συντάκτες της TAZ και καταγγέλλουν:

Η (γερμανική) κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την καλή βούληση της Τουρκίας, το προσπερνά, σαν να είναι μερικά επικριτικά σποραδικά λόγια. Δεν θα γίνουμε συνεργοί, καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για την ηρεμία μας.

taz deutsche turk tageszeitung 750

Παρενέργειες στη σχέση Μέρκελ–Ερντογάν

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) κατηγορείται ότι δεν δείχνει αρκετή αποφασιστικότητα απέναντι στην Άγκυρα, κυρίως στο θέμα των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Μέρκελ επικρίθηκε ιδιαίτερα γιατί ενέκρινε τον Απρίλιο το αίτημα της Άγκυρας για άσκηση διώξεων εναντίον του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν (Jan Böhmermann), με αφορμή ένα σατιρικό ποίημά του τελευταίου, το οποίο θεωρήθηκε προσβλητικό από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan).

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Μπέμερμαν επέκρινε έντονα την καγκελάριο. Αν ο εισαγγελέας προχωρήσει σε δίωξη εναντίον του για «προσβολή οργάνων ή εκπροσώπων ξένου κράτους» –όπως λέγεται το αδίκημα στο οποίο υπέπεσε ο Γερμανός κωμικός–, τότε ο τελευταίος κινδυνεύει σε περίπτωση καταδίκης του με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

«Η καγκελάριος δεν πρέπει να διστάζει, όταν πρόκειται για την ελευθερία της γνώμης. Αντ 'αυτού, με έκοψε σε φιλέτα, με σέρβιρε για το τσάι ενός νευρωτικού δικτάτορα και με μετέτρεψε σε έναν Γερμανό Άι Γουέι Γουέι», δήλωσε ο Μπέμερμαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στo αυριανό φύλλο της συντηρητικής εφημερίδας Die Zeit, αναφερόμενος στoν ιδιαίτερα προβεβλημένο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης Κινέζο αντιφρονούντα και καλλιτέχνη.

Η Άγκυρα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί την επιστροφή στο έδαφος της όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, το λεγόμενο κανόνα «1:1», όπου για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται σε μία ευρωπαϊκή χώρα, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 72.000 θέσεων.

Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να παράσχουν οικονομική βοήθεια ύψους έως έξι δισ. ευρώ στην Άγκυρα, να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να επιταχύνουν αμφότεροι τη διαδικασία για απαλλαγή των θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία έχει κάνει «πολλές προσπάθειες» για την τήρηση των κριτηρίων για την απαλλαγή θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες της στο χώρο Σένγκεν, ήταν το χθεσινό σχόλιο εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ