ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Άρχισε η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς εν μέσω καταιγισμού πυραυλικών επιθέσεων

Ουκρανία: Άρχισε η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς εν μέσω καταιγισμού πυραυλικών επιθέσεων
Το δεύτερο κεφάλαιο ενός πολέμου που μετρά ήδη 54 ημέρες έχει αρχίσει, με τη Ρωσία να εξαπολύει μαζική επίθεση στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας Photo by Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

«Άνοιξε» το δεύτερο κεφάλαιο του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσία να εξαπολύει την αναμενόμενη μαζική χερσαία επίθεση στο Ντονμπάς, έπειτα από καταιγισμό αεροπορικών βομβαρδισμών ανά τη χώρα. Ρωσικοί πύραυλοι «θρυμμάτισαν» τη Δευτέρα ακόμη και το σχετικό αίσθημα ασφάλειας στη δυτική πόλη Λβιβ, η οποία θρήνησε αμάχους για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ενώ νέοι βομβαρδισμοί αφαίρεσαν ζωές πολιτών και στο Χάρκοβο.

Η ανατολική Ουκρανία σφυροκοπείται σφοδρά από αέρος· οι μάχες εντείνονται και ήδη η Κρεμίνα του Λουχάνσκ φαίνεται ότι έχει «πέσει» σε ρωσικά χέρια.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Δευτέρας.

«Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση. Όσοι και αν έρθουν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας. Θα το κάνουμε κάθε μέρα» είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τόσο εκ μέρους των πολιτικών αρχών του Κιέβου, όσο και από την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, ότι «έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση του πολέμου».

Καταιγισμός πυραυλικών επιθέσεων - Νεκροί άμαχοι σε Λβιβ και Χάρκοβο

GettyImages-1392133743.jpg
Λβιβ, 18 Απριλίου 2022. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, από τις ρωσικές επιδρομές.Photo by Joe Raedle/Getty Images

Εν μέσω ενός από τα ευρύτερα μπαράζ επιδρομών που έχουν εξαπολύσει έως σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις -και το οποίο ήλθε ως ένδειξη της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος-, στο στόχαστρο βρέθηκε τη Δευτέρα ακόμη και η Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν την πόλη, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν πως επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες αμάχων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Πολωνία, και η οποία είχε παραμείνει σχετικά ανέγγιχτη από τη βαρβαρότητα του πολέμου, λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο για εκτοπισθέντες Ουκρανούς, καθώς και ως βασικός κόμβος για τη διαφυγή εκατομμυρίων προσφύγων από την εμπόλεμη χώρα.

Οι πυραυλικές επιθέσεις φέρνουν πλέον τον πόλεμο πιο κοντά στη Λβιβ -πόλη 720.000 κατοίκων, η οποία μετά την εισβολή έγινε το σπίτι περισσότερων από 350.000 ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από το ρωσικό σφυροκόπημα.

Πριν το σημερινό χτύπημα, οι μόνοι άμεσοι στόχοι που είχαν χτυπηθεί στη Λβιβ ήταν χώρος αποθήκευσης καυσίμων και μία δεξαμενή στα βορειοδυτικά, καθώς και η στρατιωτική βάση στα περίχωρα της πόλης όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 35 άτομα.

Σήμερα, κατά τις τοπικές αρχές ένας από τους ρωσικούς πυραύλους έπληξε χώρο στάθμευσης και εγκαταστάσεις αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων. Ο δήμαρχος της πόλης, Αντρίι Σαντοβί, ανέφερε ότι από τις εκρήξεις θρυμματίστηκαν τα παράθυρα ξενοδοχείου όπου διέμεναν εκτοπισθέντες, ενώ καταστράφηκαν και δεκάδες οχήματα. Χτυπήθηκαν επίσης στόχοι κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λβιβ, με συνέπεια να διακοπούν προσωρινά οι σιδηροδρομικές συνδέσεις.

«Δεν υπάρχουν πια ασφαλείς ή μη ασφαλείς περιοχές στην Ουκρανία. Αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι γενοκτονία. Πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια του επιτιθέμενου να σκοτώσει ειρηνικούς πολίτες. Όλες οι πόλεις και τα χωριά μας βρίσκονται στην ίδια κατάσταση» δήλωσε ο Αντρίι Σαντοβί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εν τω μεταξύ, διά του εκπροσώπου του Ιγκόρ Κονασένκοφ, ότι κοντά στη Λβιβ χτυπήθηκε κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού και «μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν».

Η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι οι αποστολές δυτικών όπλων στην Ουκρανία αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Άρχισε η μάχη του Ντονμπάς - Κρίνεται η τύχη της Μαριούπολης

AP Photo/Mstyslav Chernov, File

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τελευταίες ώρες έχει πλήξει περισσότερους από 300 «στρατιωτικούς στόχους», περιλαμβανομένων αποθηκών καυσίμων και στρατιωτικών υποδομών κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.

Ο καταιγισμός επιδρομών από ανατολή έως δύση ήλθε να σηματοδοτήσει, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές, τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται πλέον ο πόλεμος μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από το Κίεβο και με επιδίωξη τώρα την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χαρκόβου, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ντανίλοφ. Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε εξίσου σε ανακοίνωσή της ότι η Ρωσία έχει αρχίσει την προαναγγελθείσα επίθεση.

Την ίδια στιγμή, η Μαριούπολη κινδυνεύει να περιέλθει πλέον ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, με τον«επίλογο» της μακράς πολιορκίας της να «γράφεται» στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal.

Εκεί ίσως επισφραγιστεί και η πτώση της, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις, έχοντας απορρίψει το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση.

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στην Κρεμίνα

Ήδη, η Ουκρανία φέρεται να έχει χάσει τον έλεγχο της πόλης Κρεμίνα έπειτα από μαζική έφοσο των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι.

«Αυτή τη στιγμή ο έλεγχο της Κρεμίνα έχει χαθεί» ανέφερε ο ίδιος, καταγγέλλοντας πως ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ιδιωτικών οχημάτων με αμάχους που επιχειρούσαν να διαφύγουν από τη ζώνη των συγκρούσεων, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ένας να τραυματιστεί σοβαρά. Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή είναι αδιάκοποι.

«Ο ρωσικός στρατός εισήλθε με τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού. [..] Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», ανέφερε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως μαίνονται μάχες και ο ρωσικός βομβαρδισμός είναι αδιάκοπος.

Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, προσωρινή έδρα της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Αιματηρές επιδρομές στο Χάρκοβο

Το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίζεται την ίδια στιγμή σφοδρά εδώ και τρεις ημέρες. Άλλοι τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από οβίδα, που κατά την ουκρανική εισαγγελία, έπληξε παιδική χαρά, ενώ άλλος ένας άνδρας σκοτώθηκε σε επιδρομή σε κέντρο διανομής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Ρωσικοί πύραυλοι είχαν αιματοκυλίσει την Κυριακή το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, με τουλάχιστον έξι αμάχους να χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλους να τραυματίζονται αφότου χτυπήθηκαν πολυώροφα κτήρια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στο στόχαστρο βρίσκεται σταθερά και το Μικολάιβ του ουκρανικού νότου, το οποίο έχει λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς κατάκτηση της ακτογραμμής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένης της Οδησσού. Η πόλη, επί του παρόντος, δεν διατρέχει κίνδυνο να περικυκλωθεί, κατά τον δήμαρχό της.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα εξαπολύει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και κατά στρατιωτικών στόχων και στην περιφέρεια του Κιέβου, πιθανώς ως αντίποινα για τη βύθιση του καταδρομικού Movska, ναυαρχίδας του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ