ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση τζιχαντιστών

Ιράκ: Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση τζιχαντιστών
Ο Αμερικανός στρατιώτης Μάικλ Σουάνκερ (Michael Swanker), ενταγμένος στον 1194ο Λόχο Μηχανικού του 682ου Τάγματος Μηχανικού της Εθνοφρουράς του Οχάιο (Ohio National Guard), κρατά την αμερικανική σημαία, κατά τη διάρκεια της πορείας 25 χιλιομέτρων στη παραδοσιακή δανέζικη παρέλαση «Danish Contingency» ή DANCON, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ (Al Asad Air Base) του βορειοδυτικού Ιράκ, την Τρίτη 3 Μαΐου 2016 Ohio National Guard/Spc. Megan Doran

Αμερικανός στρατιώτης που μετείχε στον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, σκοτώθηκε σήμερα (3/5) κατά τη διάρκεια επίθεσης του Ισλαμικού Κράτος εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, περιοχή στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) φοβάται πως θα υπάρξει νέο κύμα εκτοπισμένων εξαιτίας των μαχών.

Είναι κατά τις πληροφορίες ο τρίτος Αμερικανός που σκοτώνεται από εχθρικά πυρά στο Ιράκ από τότε που ο ISIS έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλη έκταση εδαφών το 2014.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών εναντίον κουρδικής θέσης βορείως της Μοσούλης (Mosul), της δεύτερης μεγάλης πόλης του Ιράκ και προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ (Peter Cook), ο οποίος διευκρίνισε ότι το περιστατικό σημειώθηκε «σε απόσταση περίπου 3 με 5 χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο του συνασπισμού, ο στρατιώτης «πυροβολήθηκε εξ επαφής», όταν τζιχαντιστές «διέσχισαν την πρώτη γραμμή των Πεσμεργκά» (σ.σ Κούρδοι μαχητές του βορείου Ιράκ). Ο στρατιώτης βρισκόταν σε συμβουλευτική αποστολή υποστήριξης των κουρδικών δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είπαν ότι ο στρατιώτης ήταν μέλος των Navy Seals, του επίλεκτου σώματος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. «Ήταν μια ενορχηστρωμένη επίθεση με πυροβολισμούς και πολλές εκρήξεις».

Δύο αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις τζιχαντιστών στο Ιράκ. Τον Μάρτιο, ένας πεζοναύτης είχε σκοτωθεί από έκρηξη ρουκέτας, ενώ ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων είχε υποκύψει στα τραύματά του μετά από την επιχείρηση για την απελευθέρωση κρατουμένων τον Οκτώβριο του 2015.

Συλλυπητήρια Ομπάμα

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) ενημερώθηκε αμέσως για τον θάνατο του στρατιώτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο θάνατος αυτού του στρατιώτη μάς υπενθυμίζει τους κινδύνους που οι γενναίοι ένστολοι άνδρες και γυναίκες μας αντιμετωπίζουν κάθε μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος 'Ερνεστ (Josh Earnest) κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Νέο κύμα προσφύγων φοβάται ο ΟΗΕ

Με τις μάχες να μαίνονται στο βόρειο Ιράκ, η UNHCR ανησυχεί για νέο κύμα εκτοπισμένων.

Σχεδόν 4.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών και της αποστολής παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης στις κυβερνητικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν άμεση συμμετοχή στις χερσαίες μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν τους Πεσμεργκά που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκεται η Μοσούλη.

Οι ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις και οι κουρδικές ένοπλες ομάδες, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν τον Μάρτιο επιχείρηση κατά του ISIS με στόχο την επανακατάληψη της Μοσούλης.

Σήμερα βρίσκονται τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης, αλλά οι μάχες που κλιμακώνονται ωθούν χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Peshmerga Gwar 2016 05 03T113336Z 842664753 S1BETBXHAMAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ PESHMERGA

Φωτογραφία αρχείου στην οποία Κούρδοι Πεσμεργκά (Peshmerga) παρατηρούν τη γραμμή του μετώπου στην κωμόπολη Γκουέιρ (Gwar ή al-Gweir), 40 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 - Πηγή: REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo

«Καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση, 30.000 νέοι εκτοπισμένοι ενδέχεται να φτάσουν στην περιοχή του Μαχμούρ (Al Mahmur) μέσα στις επόμενες εβδομάδες», προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναφέροντας την μικρή κοινότητα νοτίως του μετώπου, που χρησιμεύει ως κύρια βάση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης μπορεί να προκαλέσει μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, που το Ιράκ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί.

Οι μαχητές του ΙSIS επιτέθηκανε σήμερα σε θέσεις των Πεσμεργκά, σε διάφορες περιοχές. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και γραμματέας του υπουργείου για Υποθέσεις Πεσμεργκά Τζαμπάρ Γιαβάρ (Jabar Yawar), σκοπός του Ισλαμικού Κράτους είναι «να ματαιώσει το σχέδιο απελευθέρωσης της Μοσούλης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ