ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστικό «φρένο» στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στις αερομεταφορές

ΗΠΑ: Δικαστικό «φρένο» στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στις αερομεταφορές
Η απόφαση συνιστά κρίσιμη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα ΜΜΜ των ΗΠΑ, καθώς έρχεται να αναιρέσει τη μέχρι πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν. Pixabay

Ομοσπονδιακή δικαστής στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε τη Δευτέρα απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκα στις αερομεταφορές αλλά και σε άλλα Μέσα Μεταφοράς της χώρας.

Σύμφωνα με το CNNi, η δικαστής Κάθριν Κίμπαλ Μιζέλ απεφάνθη ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι παράνομο, διότι υπερβαίνει τη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και διότι η εφαρμογή του παραβιάζει το διοικητικό δίκαιο.

Η απόφαση συνιστά κρίσιμη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα ΜΜΜ των ΗΠΑ, καθώς έρχεται να αναιρέσει τη μέχρι πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο άμεσα θα εφαρμοστεί η απόφαση σε αεροδρόμια ή σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα ή αν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την απόφαση, καταθέτοντας έφεση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το CDC παρέτεινε την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς έως και τις 3 Μαΐου.

Η απαίτηση για χρήση μάσκας ίσχυε για αεροπλάνα, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις πρώτες φάσεις της πανδημίας το 2020.

CDC mask mandate for travelers struck down by federal judge, By Tierney Sneed CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ