ΚΟΣΜΟΣ

«Σώστε τους αμάχους»: Ο διοικητής των πεζοναυτών στη Μαριούπολη έστειλε επιστολή στον Πάπα

«Σώστε τους αμάχους»: Ο διοικητής των πεζοναυτών στη Μαριούπολη έστειλε επιστολή στον Πάπα
«Εδώ είναι κόλαση επί γης. Έφτασε η στιγμή στην οποία μόνον οι προσευχές δεν αρκούν» αναφέρει ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών πεζοναυτών της Μαριούπολης, Σεργκέι Βολίνα, στην επιστολή του προς τον ποντίφικα EPA/SERGEI ILNITSKY

Ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών πεζοναυτών της Μαριούπολης, Σεργκέι Βολίνα, απευθύνθηκε με επιστολή του στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας του να συμβάλει για να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός της πόλης.

«Απευθύνομαι στην Αγιότητά σας, για να ζητήσω βοήθεια: Έφτασε η στιγμή στην οποία μόνον οι προσευχές δεν αρκούν. Βοηθήστε να σωθούν. Σας ζητώ να φέρετε την αλήθεια στον κόσμο, να μπορέσει να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός και να σώσετε τις ζωές από τα χέρια του Σατανά, ο οποίος θέλει να κάψει όλα τα ανθρώπινα όντα», έγραψε ο διοικητής των Ουκρανών πεζοναυτών.

«Δεν είμαι Καθολικός. Είμαι Ορθόδοξος, πιστεύω στον Θεό και γνωρίζω ότι το φως κερδίζει πάντα το σκότος. Πολέμησα επί πενήντα ημέρες, εντελώς περικυκλωμένος και το μόνο για το οποίο έχω χρόνο στην διάθεσή μου, είναι μια άγρια μάχη για κάθε μέτρο γης της πολιορκημένης αυτής πόλης», προσθέτει ο Σεργκέι Βολίνα.

«Έχετε δει πολλά, πιθανότατα, στη ζωή σας. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν είδατε ποτέ αυτά που συμβαίνουν στην Μαριούπολη. Διότι η κόλαση επί της γης, παρουσιάζεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο» αναφέρει.

«Έχω πολύ λίγο χρόνο για να περιγράψω τις απάνθρωπες καταστάσεις που βλέπω κάθε ημέρα. Στις βιομηχανίες, γυναίκες με παιδιά ζουν στα καταφύγια. Μέσα στο κρύο και στην πείνα, ως στόχος -συνεχώς- των αεροπλάνων του εχθρού. Οι τραυματίες πεθαίνουν κάθε ημέρα, διότι δεν υπάρχουν φάρμακα, νερό και τρόφιμα», καταλήγει ο Ουκρανός στρατιώτης στην επιστολή του που επικαλούνται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η τελευταία πράξη στη Μαριούπολη - Άμαχοι κρύβονται στη χαλυβουργία Azovstal

Η μαρτυρική Μαριούπολη, πόλη που επί της ουσίας «έχει πάψει να υπάρχει» εξαιτίας της σφοδρότητας του ρωσικού σφυροκοπήματος, κινδυνεύει να περιέλθει πλέον ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, με τον «επίλογο» της μακράς πολιορκίας να «γράφεται» στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal.

Εκεί ίσως επισφραγιστεί και η πτώση της, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί τεράστιας στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, «τρόπαιο» που επιδιώκει να επιδείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπαναχώρηση από το Κίεβο. Η πρώτη «νίκη» σε σχεδόν δύο μήνες πόλεμου, και ενόσω οι πολεμικές μηχανές ζεσταίνονται για τη μεγάλη χερσαία επίθεση με στόχο την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.

Η επίσημη πτώση της Μαριούπολης θα «κριθεί» στη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο θύλακα αντίστασης όπου φέρονται να βρίσκονται οχυρωμένοι 2.500 Ουκρανοί μαχητές, με τις ρωσικές δυνάμεις να αναφέρουν πως έχουν αποκλείσει κάθε οδό διαφυγής τους.

Η μάχη στον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη μπορεί ωστόσο να κρατήσει επί μακρόν, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Τα τούνελ και τα πυρηνικά καταφύγια στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal, που εκτείνεται σε περιοχή άνω των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσφέρουν κάλυψη στις ουκρανικές δυνάμεις -πεζοναύτες, πολλά μέλη του ακροδεξιού τάγματος Azov, καθώς και περίπου 400 ξένοι εθελοντές, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων και Καναδών, καθ' όσα αναφέρει η Ρωσία.

Στις υπόγειες σήραγγες κρύβονται ωστόσο έως και 1.000 άμαχοι, όπως υποστηρίζει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η δημοτική αρχή της Μαριούπολης αναφέρει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο. Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ