ΚΟΣΜΟΣ

Ο κατασκευαστικός κολοσσός Μπιν Λάντεν απέλυσε 50.000 εργαζομένους

Ο κατασκευαστικός κολοσσός Μπιν Λάντεν απέλυσε 50.000 εργαζομένους

Η Saudi Binladin Group, όμιλος που ιδρύθηκε από τον πατέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, απέλυσε 50.000 εργαζομένους λόγω του υπέρογκου χρέους του κατασκευαστικού κολοσσού.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube το περασμένο Σάββατο, φαίνονται φλόγες να τυλίγουν λεωφορεία μετά από φωτιά που έβαλαν απελπισμένοι εργαζόμενοι του ομίλου, αφού παραμένουν απλήρωτοι μετά από μήνες και τώρα είναι αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, κάηκαν ολοσχερώς επτά λεωφορεία της εταιρίας ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας της Μέκκας, δεν σημειώθηκαν θύματα ή τραυματισμοί.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν μια ημέρα μετά την είδηση ότι η εταιρία προχωρά σε 50.000 απολύσεις – σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού.

Οι απολυμένοι, κατά κύριο λόγο ξένοι υπήκοοι, έλαβαν άδειες αναχώρησης από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, al-Watan.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για την Σαουδική Αραβία και το ολοκληρωτικό καθεστώς της. Όμως οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν διαδήλωσεις έξω από τα γραφεία της εταιρίας σχεδόν καθημερινά διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή μισθών επί σειρά μηνών.

Η εταιρία ταλανίζεται μετά από τις σημαντικές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες που αφορούν τις υποδομές αλλά και την δυσμένεια που αντιμετωπίζει από την ισχυρή βασιλική οικογένεια.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1931 από Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Λάντενν και κατάφερε να αναδειχθεί σε κατασκευαστικό κολοσσό με έργα σε όλη την Μέση Ανατολή ενώ κατάφερε να παραμείνει στα χέρια της οικογένειας.

Ο νυν πρόεδρος της εταιρίας είναι ο Μπακρ μπιν Λάντεν, ένας από τους 50 γιους του Σεΐχη. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν κατείχε μετοχές στην εταιρία μέχρι το 1993 όταν η οικογένειά του τον αποκλήρωσε.

Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε για την εταιρία η σχέση του Οσάμα μπιν Λάντεν με την τρομοκρατία και ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο όμιλος κατάφερε να σημειώσει ανάκαμψη.

Η εταιρία δέχτηκε πλήγμα από την σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου που οδήγησε την βασιλική οικογένεια να αποσύρει την υποστήριξή της και να περικόψει τις κυβερνητικές δαπάνες σε υποδομές.

Ο όμιλος δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα το περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ένας από τους γερανούς της κατέρρευσε κατά την διάρκεια κατασκευαστικών έργων στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, σκοτώνοντας 111 ανθρώπους λίγο πριν ξεκινήσει το ετήσιο προσκύνημα.

Η Σαουδική βασιλική οικογένεια επέρριψε τις ευθύνες στην εταιρία και της απαγόρευσε να εκτελέσει νέα συμβόλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ