ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Ποντόλιακ: Η Ρωσία ρίχνει βόμβες καταστροφής καταφυγίων στο Αζοφστάλ

Πόλεμος Ουκρανία - Ποντόλιακ: Η Ρωσία ρίχνει βόμβες καταστροφής καταφυγίων στο Αζοφστάλ
Η Μαριούπολη φαίνεται να δίνει την ύστατη μάχη της, με το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ να αποτελεί έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης (AP Photo/Sergei Grits)

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η «μάχη του Ντονμπάς» στην ανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη φαίνεται να δίνει την ύστατη μάχη της, με το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ να αποτελεί έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατήγγειλε ότι η Ρωσία πλήττει το χαλυβουργείο με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster).

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

«Θρησκευτικοί και παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να το σταματήσουν οργανώνοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Διαφορετικά, το αίμα θα είναι και στα χέρια τους», συνέχισε.

Νωρίτερα, ο Ποντόλιακ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, είχε αναφέρει ότι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες.

Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεών της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους. Η Ρωσία έδωσε σήμερα τελεσίγραφο, καλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

«Όσοι παραδώσουν τα όπλα, θα ζήσουν» ανέφερε το δεύτερο ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στην χαλυβουργία, με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα να αναφέρει ότι προτίθεται να ανοίξει διάδρομο και να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο των πολεμιστών εφόσον καταθέσουν τα όπλα.

Το τελεσίγραφο εξέπνευσε το μεσημέρι της Τρίτης και όλα δείχνουν πως θα επιχειρηθεί έφοδος στη χαλυβουργία. «Σήμερα, θα καταλάβουμε πλήρως το Azovstal» ήταν το μήνυμα του διαβόητου Τσετσένου πολέμαρχου, Ραμζάν Καντίροφ, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου.

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης έχουν αναφέρει πως στις υπόγειες σήραγγες της χαλυβουργίας κρύβονται έως και 1.000 άμαχοι, «κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» -γεγονός, ωστόσο, που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, είχε ισχυριστεί νωρίτερα την Τρίτη ότι «ομάδες επίθεσης» που υποστηρίζονται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία είχαν «εν μέρει» εξαπολύσει επίθεση στο Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί τεράστιας στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, «τρόπαιο» που επιδιώκει να επιδείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπαναχώρηση από το Κίεβο.

Τα τούνελ και τα πυρηνικά καταφύγια στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal, που εκτείνεται σε περιοχή άνω των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσφέρουν κάλυψη στις ουκρανικές δυνάμεις -πεζοναύτες, πολλά μέλη του νεοναζιστικού τάγματος Azov, καθώς και περίπου 400 ξένοι εθελοντές, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων και Καναδών, καθ' όσα αναφέρει η Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ