ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 17 τραυματίες από εκρήξεις σε σχολείο κοντά στην Καμπούλ

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 17 τραυματίες από εκρήξεις σε σχολείο κοντά στην Καμπούλ
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι μαθητές έβγαιναν από τις τάξεις τους AP Photo/Ebrahim Noroozi

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο απολογισμός των εκρήξεων σε σχολείο σε συνοικία της Καμπούλ όπου ζουν πολλά μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα, που εδώ και αιώνες είναι περιθωριοποιημένα, αλλά και συχνός στόχος διώξεων στο Αφγανιστάν.

Δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν μπροστά από το σχολείο Αμπού Ραχίμ Σαχίντ στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρχι, στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ, δήλωσε ο Χαλίντ Ζάντραν, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που οι μαθητές έβγαιναν από τις τάξεις τους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, αλλά οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το σημείο.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Σημειώνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K)στο παρελθόν έχει στοχεύσει σχολεία, ιδιαίτερα στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρχι, όπου κυριαρχούν οι σιίτες. Τον Μάιο του περασμένου έτους, μήνες πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία στην Καμπούλ, περισσότερα από 60 παιδιά, κυρίως κορίτσια, σκοτώθηκαν όταν δύο βόμβες εξερράγησαν έξω από το σχολείο τους, επίσης στη γειτονιά Dasht-e-Barchi.

Στόχος του ISIS-K είναι, μεταξύ άλλων, οι μουσουλμάνοι που θεωρεί αιρετικούς - ιδίως οι σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ