ΚΟΣΜΟΣ

Μπέμερμαν: Η Μέρκελ με προσέφερε ως «μεζεδάκι» στον Ερντογάν

Μπέμερμαν: Η Μέρκελ με προσέφερε ως «μεζεδάκι»  στον Ερντογάν
REUTERS/Morris Mac Matzen/Files

Ενώ διεξάγεται έρευνα για τον γερμανό κωμικό από τις αρχές την χώρας για σατιρικό νούμερο που διακωμωδούσε τον Ερντογάν και το οποίο μεταδόθηκε από την γερμανική τηλεόραση, ο Μπέμερμαν κατηγορεί την Μέρκελ ότι τον «φιλετάρισε» και τον σέρβιρε στον «καλεσμένο» της Ερντογάν, στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την απόφαση της καγκελαρίου να επιτρέψει την δίωξή του.

Η Μέρκελ δέχτηκε σφοδρή κριτική αφού έδωσε το «πράσινο φως» στους γερμανούς εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη ενάντια στον γερμανό κωμικό Γιαν Μπέμερμαν, μετά την απαγγελία ενός ποιήματος που παρουσίαζε τον τούρκο πρόεδρο να επιδίδεται σε κτηνοβασία και να παρακολουθεί παιδική πορνογραφία.

Ο Ερντογάν που έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, απαίτησε από την Γερμανία να ασκήσει δίωξη κατά του Μπέμερμαν. Η ευθιξία του Ερντογάν στην κριτική είναι γνωστή και στην Τουρκία μέχρι στιγμής εκκρεμούν 1.800 υποθέσεις για προσβολή του τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Γερμανίας, η προσβολή ενός ξένου ηγέτη δεν επιτρέπεται στην χώρα, όμως για την δίωξη του υπαίτιου απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης.

Έπειτα από εβδομάδες σιωπής, ο Μπέμερμαν μίλησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Η καγκελάριος δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε.

«Αντί για αυτό, με «φιλετάρισε» και με σέρβιρε μαζί με το τσάι σε έναν άκρως δύστροπο καλεσμένο και με μετέτρεψε στον γερμανό Άϊ Γουέι Γουέι», αναφερόμενος στον αντιφρονούντα καλλιτέχνη

Η υπόθεση, που πήρε διπλωματικές διαστάσεις, αποτέλεσε «πονοκέφαλο» για την Μέρκελ η οποία κατηγορήθηκε για σύμπραξη με τον Ερντογάν και υποχώρηση σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης.

Οι γερμανοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Μπέμερμαν δήλωσαν πως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα προχωρήσουν σε δίωξη ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ