ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τι απαντάει ο Τζο Μπάιντεν για τη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα

ΗΠΑ: Τι απαντάει ο Τζο Μπάιντεν για τη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της αναφερόμενης δικαστικής απόφασης AP Photo

Προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ μετά και τις δηλώσεις Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα. 

Συγκεκριμένα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για τον αν οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες εντός της καμπίνας των αεροσκαφών στις ΗΠΑ, απάντησε πως «εξαρτάται από τους ίδιους».

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα αποφάσισε ότι η σχετική επίσημη οδηγία που εφαρμόζεται εδώ και 14 μήνες είναι παράνομη, ανατρέποντας μία σημαντική προεδρική προσπάθεια για τη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της αναφερόμενης δικαστικής απόφασης, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) συμβουλεύουν ακόμη τους ανθρώπους να φορούν μάσκες στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, όπως επεσήμανε η Ψάκι, αμέσως μετά τη δήλωση του Μπάιντεν.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να φορούν μάσκες» δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους εντός του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Λίγο μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους στο Νιου Χάμσαϊρ, ο πρόεδρος Μπάιντεν ερωτήθηκε για το αν οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες εντός των αεροσκαφών και απάντησε: «Εξαρτάται από τους ίδιους».

Η δικαστική απόφαση της Δευτέρας, η οποία προήλθε από μία δικαστική αγωγή που κατατέθηκε τον προηγούμενο χρόνο στην Τάμπα της Φλόριντα, σημαίνει ότι απενεργοποιείται η εφαρμογή της κεντρικής οδηγίας των CDC για τις μάσκες στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ίδια δικαστική απόφαση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πανδημία, σύμφωνα με τον μέσο όρο των θανάτων κατά το τελευταίο επταήμερο.

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής, όπως δήλωσε η Ψάκι, ενώ η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα διήμερο.

Η δικαστική απόφαση ακολούθησε μία σειρά άλλων δικαστικών αποφάσεων κατά εκτελεστικών διαταγμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την καταπολέμηση της μεταδιδόμενης ασθένειας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών ή την υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών τεστ για τους εργαζόμενους.

«Οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να λαμβάνονται στα δικαστήρια. Πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς στη δημόσια υγεία», σημείωσε η Ψάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ