ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ζελένσκι-Μισέλ στο Κίεβο: Κυρώσεις κατά Μόσχας, αμυντική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο

Συνάντηση Ζελένσκι-Μισέλ στο Κίεβο: Κυρώσεις κατά Μόσχας, αμυντική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο
«Η ιστορία δε θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που επισκέφτηκε σήμερα την πόλη Μποροντιάνκα στα περίχωρα του Κιέβου twitter/ volodymyr zelensky

Στο Κϊεβο έφτασε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μισέλ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μισέλ, τον οποίο υποδέχθηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλγκα Στεφανίσινα, επισκέφτηκε την πόλη Μποροντιάνκα στα περίχωρα.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Στην Μποροντιάνκα, όπως και στη Μπούτσα και σε τόσες άλλες πόλεις της Ουκρανίας, η ιστορία δε θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε βίντεο από τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ. Όπως έγραψε ο Ζελένσκι «συζητήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η αμυντική και οικονομική υποστήριξη του κράτους μας και οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της ΕΕ. Σας ευχαριστώ για μια ουσιαστική συνάντηση και την αλληλεγγύη με τον λαό της Ουκρανίας».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας.

Ο Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη την οποία συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι με τον «Αμερικανό πρόεδρο και ομοϊδεάτες εταίρους συντόνισαν περαιτέρω την απάντησή τους στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι τέθηκε επί τάπητος «η ανάγκη για περαιτέρω ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια».

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Η Κομισιόν είχε ήδη επαναβεβαιώσει νωρίτερα, διά του εκπροσώπου της Ερίκ Μαμέρ, ότι βρίσκεται στο «τραπέζι» της ΕΕ η επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας» ανέφερε ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απριλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκαν την Μπούτσα, την πόλη που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ