ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Σκληρό ντιμπέιτ Μακρόν - Λεπέν για οικονομία και εξωτερική πολιτική

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Σκληρό ντιμπέιτ Μακρόν - Λεπέν για οικονομία και εξωτερική πολιτική
AP photo / Ludovic Marin

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Απριλίου 21:35

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αλλά και με ένα μάλλον... ιδιόμορφο πολιτικό πολιτισμό διεξήχθη για περισσότερες από τρεις ώρες το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης η τηλεμαχία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ανάμεσα στο νυν πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», Μαρίν Λεπέν.

Το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα, κάθε άλλο παρά βαρετό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σ' αυτό συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό και το γεγονός ότι κάθισαν ενώπιος ενωπίω, ανταλλάσσοντας αρκετές φορές σκληρές ατάκες μεταξύ τους.

Δείτε την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την προεδρία

Όπως εκτιμούν αναλυτές, παρά το γεγονός ότι το πλάνο της Λεπέν ήταν εξαρχής να παραμείνει ήρεμη και συγκροτημένη καθ' όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο Μακρόν μάλλον της έκανε τη ζωή αρκετά δύσκολη, αλλά απαντώντας της πάντοτε με το... γάντι.

Υπήρξαν αρκετά σημεία κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας όπου ο Μακρόν της απαντούσε με φράσεις όπως: «Μη με διακόπτετε», «αυτό είναι λάθος» και «σταματήστε να μπερδεύετε τα πάντα».

Αντίστοιχα, η Λεπέν απαντούσε στον Μακρόν πιο νευρικά με φράσεις όπως «μη μου κάνετε κήρυγμα εμένα» ή «μου κάνετε πλάκα;» - μια φράση που τη χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ρωσία.

1η θεματική ενότητα - Αγοραστική δύναμη

Λεπέν: Είναι δυνατή μια εναλλακτική επιλογή για τη Γαλλία

Η Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε την τηλεμαχία με μία ζοφερή εκτίμηση αναφορικά με την πενταετή θητεία του Εμανουέλ Μακρόν στον προεδρικό θώκο της χώρας:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια είδα τον λαό της Γαλλίας να ανησυχεί, να φοβάται και να τρέμει για το μέλλον. Απόψε εύχομαι να τους πούμε ότι είναι δυνατή μια εναλλακτική επιλογή. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης».

Μακρόν: Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε, κάνοντας μια αναδρομή στις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές των Γάλλων πολιτών. Η Γαλλία θα γίνει πιο δυνατή εάν εναγκαλιστεί τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία», δήλωσε ο Μακρόν, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στους αριστερούς ψηφοφόρους που είχαν στήριξει το φιλόδοξο οικολογικό πρόγραμμα που λάνσαρε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατά τον α' γύρο.

Λεπέν: Θα μειώσω των ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% - Θα επιστρέψω τα χρήματα στους Γάλλους

«Θα επιστρέψω τα χρήματα στους Γάλλους, θα μειώσω τον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% και θα εξαιρέσω τους πολίτες κάτω των 30 ετών από το φόρο εισοδήματος», δήλωσε η Λεπέν, επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα Μακρόν για περικοπή των προνομίων.

«Υπόσχομαι να επιστρέψω τα χρήματα στον λαό και να ενισχύσω το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 150-200 ευρώ», πρόσθεσε η ίδια.

Μακρόν: Είμαι περήφανος που δημιουργήσαμε 1,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε υπερήφανος «επειδή κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε 1,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας», σημειώνοντας πως επί των ημερών του έχει σημειωθεί ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας.

Ασκώντας κριτική στη Μαρίν Λεπέν, της είπε σε δηκτικό τόνο: «Δεν βλέπω πουθενά στις προτάσεις να χρησιμοποιείτε την λέξη "ανεργία". Υποθέτω πως αυτό σημαίνει ότι κάναμε καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα και θέλω να σας ευχαριστήσω που το αναγνωρίζετε».

Ο ίδιος αντέκρουσε τα όσα είπε η Λεπέν περί άμεσης αύξησης των μισθών, σημειώνοντας με νόημα ότι βάσει γαλλικού Συντάγματος ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία απολύτως εξουσία, ώστε να απαιτήσει την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα ανεβάσετε τους μισθούς ούτε θα δώσετε μπόνους. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνον οι διευθυντές των εταιρειών και κανείς άλλος».

2η θεματική ενότητα - Εξωτερική πολιτική

Άγρια κόντρα Μακρόν - Λεπέν και για τα δάνεια του «Εθνικού Συναγερμού»

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε με δριμύτητα την Λεπέν και για το θέμα του δανεισμού ύψους 9 εκατ. ευρώ τον οποίο συνήψε το ακροδεξιό κόμμα της, ο «Εθνικός Συναγερμός» με ρωσική τράπεζα. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο έγκλειστος στις φυλακές Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Προεδρικές εκλογές Γαλλία - Ναβάλνι: Γάλλοι, ψηφίστε Μακρόν και όχι Λεπέν

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρος για τις δηλώσεις του ότι ΕΕ και Ρωσία πρέπει να μπουν σε τροχιά επαναπροσέγγισης.

Λεπέν σε Μακρόν: Οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες στα γαλλικά νοικοκυριά

Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, η Λεπέν εξήρε τις προσπάθειες του Μακρόν, ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίσης. Δήλωσε σύμφωνη με την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας αλλά και με τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο διαφώνησε με τα μέτρα που αφορούν στην πλήρη αποδέσμευση της Γαλλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι «θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα γαλλικά νοικοκυριά».

Μακρόν κατά Λεπέν: Δεν στήριξατε τα μέτρα υπέρ της Ουκρανίας, γιατί εξαρτάστε από την Ρωσία και τον Πούτιν

Από την πλευρά του, ο Μακρόν βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει με δριμύτητα την εκλογική του αντίπαλο, εγείροντας απορίες αφενός για το δανεισμό του κόμματός της από ρωσική τράπεζα, αφετέρου για τους λόγους που η ίδια δεν υπερψήφισε τα μέτρα στήριξης υπέρ της Ουκρανίας.

«Γιατί δεν υποστηρίξατε την οικονομική ενίσχυση για την Ουκρανία; Θα σας το πω με κάθε σοβαρότητητα, γιατί αυτό συνιστά άσχημα νέα για τη χώρα μας: Γιατί πολύ απλά εξαρτάστε την Ρωσία και τον Πούτιν», είπε ο Μακρόν σε αυστηρό τόνο.

Τότε η Λεπέν ανταπάντησε: «Δεν κατόρθωσα να πάρω ούτε ένα δάνειο από τη χώρα μου». Επέμεινε δε πως η συγκεκριμένη σύναψη του δανείου δεν υποδαυλίζει ούτε κατά το ελάχιστο τη ανεξαρτησία της.

Ο Μακρόν επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην Λεπέν και για το ζήτημα της Κριμαίας: «Βιαστήκατε να αναγνωρίσετε και μάλιστα πρόωρα την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία».

Μακρόν εναντίον Λεπέν: Θέλετε να βγάλετε τη Γαλλία από την ΕΕ

Αίσθηση προκάλεσε η οπισθοχώρηση της Λεπέν από τα σχέδιά της πέρι Frexit (σ.σ. έξοδος της Γαλλίας από την ΕΕ), με την ίδια να αρκείται στο να πει ότι απλώς επιθυμεί μια εκ βάθρων αναμόρφωση του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Μα αυτό που λέτε θα σήμαινε τον άμεσο εξοστρακισμό της Γαλλίας από την Ένωση. Οι ιδέες σας συνεπάγονται την έξοδο από την ΕΕ. Το να είσαι κράτος - μέλος της ΕΕ μοιάζει με το να είσαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματτος σε μια πολυκατοικία που υπάρχουν κι άλλοι ιδιοκτήτες. Μπορείς να αποφασίσεις να φτιάξεις την πρόσοψη του κτηρίου από μόνος σου, αλλά όταν υπάρχει συνιδιοκτησία δεν μπορείς να λες από τη μία ημέρα στην άλλη ότι "τα πράγματα πρέπει να γίνουν έτσι όπως λέω εγώ, γιατί ονομάζομαι Κυρία Λεπέν», είπε ο Μακρόν.

Λεπέν σε Μακρόν: Θέλω μια συμμαχία με τα ευρωπαϊκά έθνη

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν αντέκρουσε τα επιχειρήματα του Γάλλου Προέδρου, λέγοντας:

«Επιθυμώ μια εκ βαθέων αλλαγή της ΕΕ και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδυση μιας νέας συμμαχίας των ευρωπαϊκών εθνών. Ο κ. Μακρόν επιμένει σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι δήθεν θέλω να εγκαταλείψουμε την ΕΕ».

Και ο Μακρόν της απάντησε σε δηκτικό τόνο: «Συνεπώς μας λέτε σήμερα πως το 80% του προγράμματός σας έχει αλλάξει. Αυτά είναι καλά νέα, ιδίως αν τα συγκρίνουμε με όσα λέγατε πριν από πέντε χρόνια».

3η θεματική ενότητα - Συντάξεις

Λεπέν: Αβάσταχτη αδικία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

H ηγέτις του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν επέκρινε τον Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με το σχέδιό του να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.

«Πρόκειται για μια αβάσταχτη αδικία», είπε απευθυνόμενη στον πολιτικό της αντίπαλο.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη για να σταματήσουμε ένα ολοένα κλιμακούμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Δεν θέλω να αυξήσω τους φόρους, δεν θέλω να αυξήσω το δημόσιο χρέος μας. Τουναντίον θέλω να είμαι σε θέση να το αποπληρώνω μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Συνεπώς θέλω να εργαζόμαστε περισσότερο και είναι σημαντικό να αρχίσουμε να επιμηκύνουμε σταδιακά [τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης] κατά τέσσερις μήνες μέχρι να φτάσουμε τα 65 έτη έως το 2031», απάντησε ο Μακρόν.

Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευσή για αύξηση της κατώτατης σύνταξης από από τα 980 στα 1.100 ευρώ το μήνα, ενώ υπενθύμισε ότι είναι ανοικτός στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 64 αντί από τα 65 έτη - κλείνοντας επί της ουσίας το μάτι στους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

4η θεματική ενότητα - Κλιματική αλλαγή

«Κλιματο-σκεπτικιστές» και... «κλιματο-υποκριτές»

Το πρόγραμμά σας για το περιβάλλον είναι απολύτως ξεκάθαρο: Είστε κλιματο-σκεπτικίστρια», δήλωσε ο Μακρόν, κατηγορώντας την Λεπέν ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε πλήρη εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων και λοιδωρώντας τις δηλώσεις της ότι οι ανεμογεννήτριες θα ξηλωθούν όταν η ίδια γίνει Πρόεδρος της χώρας.

«Εσείς είστε κλιματο-υποκριτής, που με τα τιμωρητικά οικολογικά μέτρα σας επιβαρύνετε οικονομικά τα γαλλικά νοικοκυριά», του απάντησε η Λεπέν.

«Οι ανεμογεννήτριες είναι άσχημες και καταστρέφουν τα τοπία μας. Θα τις ξηλώσω και θα υποχρεώσω τους ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν αυτοί παρά οι φορολογούμενοι, γιατί αυτό είναι κάτι που το θέλει η Γαλλία».

Διαμάχη και για την πυρηνική ενέργεια

Αξιοσημείωτη ήταν η αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα και για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας.

«Ξοδέψαμε 10 χρόνια αποσταθεροποιώντας την πυρηνική μας βιομηχανία, η οποία χρειαζόταν περαιτέρω ενίσχυση ώστε να καταστήσουμε εκ νέου αυτή την πηγή που είναι απαλλαγμένη από τον άνθρακα, τη νέα βάση για το ενεργειακό μας μείγμα», είπε η Λεπέν.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από τα ορκυτά καύσιμα. Η στρατηγική σας δεν είναι λειτουργική. Αν και σήμερα έχουμε ενεργειακές ανάγκες, δεν μου λέτε απολύτως τίποτα για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, για να προχωρήσουμε πέρα από τα ορυκτά καύσιμα και με ποιο τρόπο θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», αντέτεινε ο Μακρόν.

5η θεματική ενότητα - Ασφάλεια και δημόσια τάξη

Λεπέν: Θα απαγορεύσω την ισλαμική μαντίλα σε δημόσιους χώρους

Κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης ενότητας, η Λεπέν «πάτησε» με ιδιαίτερη έμφαση πάνω στο ζήτημα της ανασφάλειας που, όπως είπε, βιώνουν οι Γάλλοι πολίτες.

«Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με τη βαρβαρότητα, με μια πραγματική εξαγρίωση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μαζικής και ακανόνιστης μετανάστευσης που επιβαρύνει το αίσθημα της ανασφάλειας στη χώρα μας», είπε η Λεπέν, αγγίζοντας - επί της ουσίας - ένα από τα πλέον προσφιλή θέματα της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε αυστηροί και σκληροί με το έγκλημα. Ο Γάλλος πολίτης αισθάνεται ανασφαλής επειδή υπάρχει έλλειψη πόρων στο επίπεδο της δημόσιας τάξης. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, επειδή ακριβώς τους δίνεται το δικαίωμα αυτό».

Η πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού» επανέλαβε το σχέδιό της να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα σε δημόσιους χώρους, χαρακτηρίζοντάς τη «σύμβολο υποταγής των γυναικών».

«Δεν επιτίθεμαι σε μια θρησκεία, στο Ισλάμ, που έχει κάθε δικαίωμα να υπάρχει στη Γαλλία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία. Θα πρέπει να εισαγάγουμε νόμους ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία που βάλλει κατά των θεμελίων της Γαλλικής Δημοκρατίας», συνέχισε.

Μακρόν: Η απαγόρευση της μαντίλας θα πυροδοτήσει εμφύλιο πόλεμο

Ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε στη Μαρίν Λεπέν, προειδοποιώντας πως μια απόφαση για την απαγόρευση της μαντίλας «θα μπορούσε να πυροδοτήσει εμφύλιο πόλεμο».

«Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης των θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους. Η κοσμικότητα είναι μια μορφή ελευθερίας. Εάν η κυρία Λεπέν επιθυμούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο, η Γαλλία, το λίκνο του Διαφωτισμού, θα γινόταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγόρευε τα θρησκευτικά σύμβολα στο δημόσιο χώρο», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Λεπέν πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως «τα λόγια του κ. Μακρόν είναι εξαιρετικά σοβαρά».

«Πόσοι αστυνομικοί θα πρέπει να κυνηγούν ανθρώπους που φορούν μαντίλα, κίπα, ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα;», διερωτήθηκε ο Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν και πίσω από τον κόσμο που δεν φορούσε μάσκες έναντι της Covid-19», απάντησε σε ειρωνικό τόνο η Λεπέν.

«Θα ζητήσω δημοψήφισμα για τη μετανάστευση», πρόσθεσε η ίδια.

Η «ανατομία» της τηλεμαχίας

Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου έλαβε χώρα η συζήτηση, υπήρχαν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους υπήρχε μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία θα χρησιμεύσει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση ήταν 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι ήταν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα έδειχναν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, ακόμα κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde ο διευθυντής του TF1.

Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητείτο πρώτο, ποιος θα λάμβανε πρώτος τον λόγο και πού θα κάθονταν οι δυο υποψήφιοι, είχαν επιλυθεί με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη συζήτηση συντόνισαν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Εξαιρετικά προσεκτικοί ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.

Τι δείχνουν τα προγνωστικά λίγο πριν από τον β' γύρο των εκλογών

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Τετάρτη, δίνει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων στον Μακρόν (56%) έναντι της Λεπέν (44%).

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως τόσο η ψήφος των αναποφάσιστων όσο και η αποχή θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο ως προς το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Σημαντικό ζητούμενο παραμένει τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, καθώς ο υποψήφιός του Ζαν-Λυκ Μελανσόν είχε εξασφαλίσει το 22% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ αρνήθηκε να πιέσει τους υποστηρικτές του, ώστε να ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Η ψήφος των αριστερών ψηφοφόρων χαρακτηρίζεται κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιτίθενται σφόδρα με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ