ΚΟΣΜΟΣ

G20: Δυσαρέσκεια και αποχωρήσεις για την παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας

Από έντονη δυσαρέσκεια και αποχωρήσεις σημαδεύτηκε η σημερινή Σύνοδος της G20, εξαιτίας της παρουσίας Ρώσων αξιωματούχων σε αυτή (Mast Irham, Pool Photo via AP) (Φωτογραφία αρχείου)

Από έντονη δυσαρέσκεια και αποχωρήσεις σημαδεύτηκε η σημερινή Σύνοδος της G20, εξαιτίας της παρουσίας Ρώσων αξιωματούχων σε αυτή. Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών, ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ αποχώρησαν, μόλις η ρωσική αντιπροσωπεία πήρε τον λόγο, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο συμμετείχε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Τιμούρ Μαξίμοφ αυτοπροσώπως και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύνοδο, έφυγαν επίσης από τη συνάντηση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι αποδοκιμάζει την παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τον Μαξίμοφ, να μεταφέρει στη ρωσική ηγεσία ένα σαφές μήνυμα: να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη πριν από την έναρξη της συνόδου η Γέλεν είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετείχε σε ορισμένες συναντήσεις που θα ήταν παρούσα η ρωσική αντιπροσωπεία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν το κατέστησε σαφές και σίγουρα συμφωνώ μαζί του ότι δεν μπορεί να είναι δουλειές ως συνήθως για τη Ρωσία σε κανένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είχε δηλώσει νωρίτερα η Γέλεν στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής. «Ζήτησε να απομακρυνθεί η Ρωσία από τη G20 και έχω ξεκαθαρίσει στους συναδέλφους μου στην Ινδονησία ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε ορισμένες συναντήσεις εάν οι Ρώσοι είναι εκεί», πρόσθεσε.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι πλέον στην G20, η απομάκρυνση της Μόσχας θα απαιτούσε την υποστήριξη όλων των μελών. Αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζε την εκδίωξη της Ρωσίας.

«Νωρίτερα, οι εκπρόσωποί μου, μαζί με ομολόγους των ΗΠΑ και του Καναδά, αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της G20 στην Ουάσιγκτον καθώς μιλούσαν Ρώσοι εκπρόσωποι», έγραψε σε ανάρτησή του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και συνέχισε:

«Είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη μας για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και θα πιέσουμε για ισχυρότερο διεθνή συντονισμό για την τιμωρία της Ρωσίας».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του να μην συμμετάσχει στη σύνοδο της «Ομάδας των 20» πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.

«Ζητάμε να σταματήσει αμέσως η Ρωσία τη στρατιωτική δράση της και να μην συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της G20. Ο πόλεμος δεν είναι συμβατός με τη διεθνή συνεργασία», είπε ο Λεμέρ μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

Σύμφωνα με μια πηγή του γαλλικού υπουργείου, ο Λεμέρ αποχώρησε προτού πάρει τον λόγο ο Ρώσος αντιπρόσωπος.

H Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε σήμερα ότι επίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της G20 στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της συμμετοχής της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

«Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον αφορούν την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, και η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε μέσω Twitter προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει.

«Οι δημοκρατίες του κόσμου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση και τα εγκλήματα πολέμου. Σήμερα ο Καναδάς και ορισμένοι δημοκρατικοί εταίροι μας αποχώρησαν από την ολομέλεια της G20 όταν η Ρωσία ζήτησε να παρέμβει», δήλωσε η Φρίλαντ, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, προέτρεψε σήμερα την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) να μην πολιτικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης