ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εκτόξευσε δοκιμαστικά νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο - «Δοκιμή ρουτίνας» λένε οι ΗΠΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε δοκιμαστικά νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο - «Δοκιμή ρουτίνας» λένε οι ΗΠΑ
Ο Sarmat είναι ένας νέος βαρέως τύπου διηπειρωτικός πύραυλος τον οποίο η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει και να φέρει 10 ή περισσότερες κεφαλές ο καθένας Russian Defense Ministry Press Service via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Στη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat προχώρησε η Μόσχα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει ότι η νέα προσθήκη στο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο «θα αναγκάσει όλους όσους επιχειρούν να απειλήσουν τη Ρωσία να το σκεφτούν δύο φορές». Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη δοκιμαστική εκτόξευση, κάνοντας λόγο για μια «δοκιμή ρουτίνας» που δεν συνιστά «απειλή» για την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της.

«Το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει τις δυνατότητες των ενόπλων μας δυνάμεων, θα εγγυηθεί αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα υποχρεώσει να το ξανασκεφθούν εκείνοι που μέσα από την απροκάλυπτη επιθετική τους ρητορική προσπαθούν να απειλήσουν την χώρα μας» σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Sarmat είναι ένας νέος βαρέως τύπου διηπειρωτικός πύραυλος τον οποίο η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει και να φέρει 10 ή περισσότερες κεφαλές ο καθένας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου (U.S. Congressional Research Service).

Ο πύραυλος αυτός αναπτύσσονταν επί χρόνια και οι δοκιμαστική εκτόξευση του δεν αποτελεί έκπληξη για την Δύση, αλλά γίνεται σε μια στιγμή ακραίων γεωπολιτικών εντάσεων κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «ενημέρωσε καταλλήλως» την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή, όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες για τα πυρηνικά και επομένως δεν ήταν «έκπληξη» για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Η ζωή στο Ντονμπάς θα αλλάξει προς το καλύτερο»

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με στόχο την προώθηση της Ρωσίας ως χώρας ευκαιριών, είπε ότι «η Μόσχα αναγκάστηκε να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία λόγω της τραγωδίας που έλαβε χώρα στο Ντονμπάς».

«Το είπα στην αρχή - σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας που ζουν στο Ντονμπάς» δήλωσε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος σε ένα κορίτσι από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, που συμμετείχε στη συνάντηση είπε:

«Θα ενεργήσουμε με συνέπεια και θα βεβαιωθούμε ότι η ζωή εκεί (σ.σ. Ντονμπάς) σταδιακά θα γίνει κανονική, θα αλλάξει προς το καλύτερο - όπως ακριβώς συνέβη και με τη δική σου ζωή, στη Σεβαστούπολη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ