ΚΟΣΜΟΣ

Βολές Τσαβούσογλου σε ΝΑΤΟ: Κάποιες χώρες θέλουν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία

Βολές Τσαβούσογλου σε ΝΑΤΟ: Κάποιες χώρες θέλουν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με πολλές χώρες, για πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία Maxim Shemetov / Pool Photo via AP

Τις χώρες του ΝΑΤΟ κατηγόρησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ώστε «να αποδυναμωθεί» η Μόσχα.

«Υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του «στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει τη σύγκρουση».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε χθες με τον Ούγγρο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε επικοινωνία με ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, για πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το αίτημα του Κιέβου για εγγυήσεις παρόμοιες με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ χαίρει υποστήριξης - ειδικά μεταξύ των δυτικών χωρών.

«Εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις (παρόμοιες με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ), τότε ποιες επιλογές υπάρχουν; Φροντίζουμε αυτές τις λεπτομέρειες, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Τσαβούσογλου.

Οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, που φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου και επρόκειτο να συνεχιστούν μέσω βιντεοκλήσεων, φαίνεται ότι βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε νωρίτερα ότι οι Ουκρανοί «υπαναχωρούν» διαρκώς από τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη στις 10 Μαρτίου, σε υπουργικό επίπεδο, στην Αττάλεια και τη δεύτερη στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

LIVEBLOG: «Κενό γράμμα» η συμφωνία για εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ