ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Την κατάληψη της Μαριούπολης, πλην του Azovstal, ανακοίνωσαν οι Ρώσοι

Πόλεμος Ουκρανία: Την κατάληψη της Μαριούπολης, πλην του Azovstal, ανακοίνωσαν οι Ρώσοι
Ο Σοϊγκού φέρεται να δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Πούτιν για την επιτυχημένη επιχείρηση Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Για την κατάληψη της μαρτυρικής Μαριούπολης, πλην των αχανών εκτάσεων του εργοστασίου Azovstal, όπου βρίσκονται πολλοί εγκλωβισμένοι άμαχοι, πανηγυρίζουν οι Ρώσοι

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη.

O ίδιος υποστήριξε πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων.

Σύμφωνα πάντα με τον Σοϊγκού, «η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των αμάχων».

Κανένας από τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει από την ουκρανική πλευρά.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχημένη επιχείρηση και συνέστησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη εισβολής στο εργοστάσιο του Azovstal, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αποκλειστεί ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η κατάληψη του εργοστασίου απαιτεί «τρεις με τέσσερις ημέρες».

Νωρίτερα το πρωί, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είχε διαμηνύσει ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ