ΚΟΣΜΟΣ

Η αντιπαράθεση Ερντογάν - Νταβούτογλου οδηγεί σε νέο κύκλο αβεβαιότητας

Η αντιπαράθεση Ερντογάν - Νταβούτογλου οδηγεί σε νέο κύκλο αβεβαιότητας
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγηθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου λόγω την αυξανόμενης επιθυμίας του να διευρύνει την εξουσία του, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του πρωθυπουργού ενώ δημιουργεί παράλληλα ανησυχία στους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, για την σταθερότητα της χώρας.

Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών κι ενώ η Ουάσινγκτον αναζητά την υποστήριξη της Άγκυρας στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ. Στο εγχώριο μέτωπο, η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Κούρδων μαχητών.

Η διαμάχη μεταξύ των δυο ηγετών έχει να κάνει με τις σχέσεις με την Ευρώπη και τις φυλακίσεις των αντιφρονούντων, ζητήματα που φαίνεται να πλήττουν τις επενδύσεις και την οικονομία της χώρας.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούτογλου όμως είναι ξεκάθαρο πως οι σχέσεις τους είναι διαταραγμένες. Αν το ζήτημα δεν επιλυθεί σύντομα, ο Ερντογάν θα χρειαστεί να επιλέξει νέο πρωθυπουργό,» δήλωσε πηγή προσκείμενη στην προεδρία στο Reuters.

«H σταθερότητα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνδέεται άμεσα με την σταθερότητα της Τουρκίας και το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύντομα για να αποφευχθεί το οικονομικό και το πολιτικό χάος».

Οι δύο ηγέτες έχουν διατηρήσει μια τεταμένη συμμαχία δεδομένου ότι ο Ερντογάν κέρδισε την προεδρία το 2014 και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στην πρωθυπουργία.

Εκπρόσωποι του Νταβούτογλου έχουν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό απορρίψει τις εντάσεις που προκύπτουν από συχνά αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για επιφανειακά θέματα άνευ ουσίας.

Σε μια συναισθηματική και σύντομη ομιλία του προς βουλευτές του ΑΚΡ την Τρίτη, ο Νταβούτογλου είπε ότι θα προτιμούσε να φύγει από το κόμμα από το να βλάψει το AKP.

Οι δύο άνδρες πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα, μεταφέροντας την εβδομαδιαία συνάντησή τους μια ημέρα πριν, όπου αναμένεται να τεθεί ζήτημα ηγεσίας του κόμματος.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να συμπορευτεί για λίγο καιρό ακόμα με τον Νταβούτογλου παρά τις μεταξύ τους εντάσεις.

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί εντάσεις είναι η συμφωνία με την Ευρώπη για το προσφυγικό, που κατά κύριο λόγο πιστώνεται στον Νταβούτγλου. Ο Ερντογάν συχνός επικριτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά δημόσια επιχειρώντας να υποβαθμίσει αυτό που ο Νταβούτογλου θεωρεί μεγάλη επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ