ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση σταθμός στην Ιταλία για κλοπή φαγητού από άστεγους

Απόφαση σταθμός στην Ιταλία για κλοπή φαγητού από άστεγους
REUTERS / MAX ROSSI

Μια ιστορική απόφαση πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, το οποίο αθώωσε άστεγο Ουκρανό, υπογραμμίζοντας, στην ετυμηγορία του, ότι το να κλέβει, κανείς, μικρή ποσότητα φαγητού ωθούμενος από την πείνα, δεν αποτελεί αδίκημα.

Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκε προηγούμενη απόφαση του εφετείου της Γένοβας, το οποίο είχε καταδικάσει τον Ουκρανό σε φυλάκιση έξι μηνών και σε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο άστεγος είχε πάρει από σούπερ-μάρκετ, χωρίς να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο, ένα λουκάνικο και λίγο τυρί, αξίας τεσσάρων ευρώ και επτά λεπτών.

Μετά την καταδίκη του δικαστηρίου της Γένοβας, αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και τον αθώωσε.

«Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι αποφάσισε να αφαιρέσει μικρή ποσότητα φαγητού για να αντιμετωπίσει την άμεση και απόλυτη φυσική απαίτηση να μπορέσει να τραφεί, δρώντας, κατά συνέπεια, σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έκτακτη ανάγκη», τονίζουν τα μέλη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Codacons, Kάρλο Ριέντσι, θέλησε να σχολιάσει ότι «πρόκειται για μια απόλυτα λογική απόφαση, διότι μια κλοπή η οποία οφείλεται σε πείνα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εγκληματική πράξη».

Ο Ριέντσι, παράλληλα, τονίζει ότι έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, και ο αριθμός Ιταλών -κυρίως ηλικιωμένων- που αναγκάζονται να κλέβουν μικρή ποσότητα τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ, διότι σύνταξη και το όλο εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες.

«Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που διαπράττει αδίκημα», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του Codacons.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ