ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επεισοδιακή εκκένωση σχολείου που είχε καταληφθεί από μετανάστες

Γαλλία: Επεισοδιακή εκκένωση σχολείου που είχε καταληφθεί από μετανάστες
REUTERS / CHARLES PLATIAU

Το Λύκειο στο βορειοανατολικό Παρίσι το οποίο είχαν καταλάβει πριν από περίπου δύο εβδομάδες 277 μετανάστες μπορεί να εκκενώθηκε, εντούτοις η αστυνομική επιχείρηση σημαδεύτηκε από επεισόδια με διαδηλωτές οι έσπευσαν στο σημείο για να υποστηρίξουν τους μετανάστες.

«Συνολικά καταγράφηκαν 277 καταληψίες. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από το Σουδάν, την Ερυθραία και σε μικρότερο ποσοστό από τη Συρία. 74 από αυτούς, ανάμεσά τους 20 γυναίκες και έξι παιδιά, μεταφέρθηκαν σε ξενώνα», διευκρίνισε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ήταν "πολύπλοκη" λόγω της παρουσίας περισσότερων από 200 διαδηλωτών.

Το σχολείο είχε καταληφθεί τη νύχτα της 21ης προς 22 Απριλίου από 150 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία, οι οποίοι είχαν φθάσει από έναν πρόχειρο καταυλισμό όπου διέμεναν περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι κάτω από μια υπερυψωμένη υπέργεια γραμμή του μετρό.

Σήμερα το πρωί, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια μικρή ομάδα που είχε σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποτρέψει την είσοδο στο σχολείο. Οι διαδηλωτές κάποιοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, απάντησαν στη ρίψη δακρυγόνων πετνώντας αντικείμενα και φωνάζοντας «όλοι μισούν την αστυνομία», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν στο σχολείο από άλλη είσοδο παραβιάζοντας μια σιδερένια πόρτα και απομακρύνοντας θρανία και καρέκλες που εμπόδιζαν τη διέλευση.

«Το σχολείο είναι κενό και δεν χρησιμοποιείται για κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καλύτερα εδώ από ό,τι στον δρόμο», δήλωσε ο Ερίκ Κοκερέλ, εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος που μετέβη στο σημείο.

Ο καταυλισμός που είχε διαμορφωθεί κάτω από την υπερυψωμένη γραμμή του μετρό στον σταθμό του μετρό Σταλινγκράντ (στο βορειοανατολικό Παρίσι) διαλύθηκε από την αστυνομία το πρωί της Δευτέρας, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Περισσότεροι από 1.600 μετανάστες βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του χώρου, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ