ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η κυβέρνηση εμποδίζει τη διανομή βοήθειας σε 900.000 ανθρώπους στη Συρία

ΟΗΕ: Η κυβέρνηση εμποδίζει τη διανομή βοήθειας σε 900.000 ανθρώπους στη Συρία
REUTERS/ ABDALRHMAN ISMAIL

Τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για τη διανομή βοήθειας σε 905.000 ανθρώπους περιλαμβανομένων των κατοίκων του Χαλεπιού απορρίπτει η κυβέρνηση της Συρίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιαν Έγκελαντ.

"Φαίνεται πως έχουμε νέες εν δυνάμει πολιορκούμενες περιοχές, έχουμε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια που δεν μπορούν να μεταβούν στο Χαλέπι", ανέφερε ο Έγκελαντ, έπειτα από την εβδομαδιαία συνάντηση των κρατών που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία και πρόσθεσε:

Είναι ντροπή να βλέπουμε ότι ενώ ο πληθυσμός του Χαλεπιού αιμορραγεί, οι επιλογές τους να διαφύγουν δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολες απ’ ότι σήμερα”.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ειδική ομάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια της οποίας προεδρεύει ο Έγκελαντ είχε κάποια επιτυχία στη διάνοιξη διόδων για την παροχή βοήθειας τον Απρίλιο.

Διασφάλισε, έτσι, την παροχή βοήθειας στο 40% των ανθρώπων που διαβιούν σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, σε σχέση με το 5% στο σύνολο του 2015. Επιπλέον, έχει επιβλέψει σε 22 ρίψεις βοήθειας από αέρος στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ όπου 110.000 άνθρωποι πολιορκούνται από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είπε ο Έγκελαντ.

Η πρόοδος, ωστόσο, έχει σταματήσει και οι εκκλήσεις στη συριακή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως στις αυτοκινητοπομπές βοήθειας σε έξι εναπομείνασες πολιορκούμενες περιοχές τον Μάιο έχουν πέσει στο κενό.

"Πήραμε μια απάντηση που δεν είναι καλή είδηση. Οι μισές από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο του Μαΐου δεν έγιναν αποδεκτές, ανάμεσά τους και το ανατολικό Χαλέπι", δήλωσε ο Έγκελαντ. Αυτό το τμήμα της πόλης τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, είπε ο Έγκελαντ, έθεσε σημαντικές προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας σε ένα άλλο 25% των ανθρώπων τους οποίους ήλπιζαν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Μεταξύ εκείνων των περιοχών για τις οποίες υπάρχει μερική έγκριση είναι η πόλη Νταράγια, όπου 4.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, βρίσκονται "στο χείλος της λιμοκτονίας". Η κυβέρνηση είπε ότι βρεφικό γάλα και σχολικές προμήθειες μπορούν να διανεμηθούν, είπε ο Έγκελαντ.

"Αλλά σε κάποιο βαθμό είναι μια βελτίωση – η κυβέρνηση δήλωνε νωρίτερα πως στην Νταράγια υπάρχουν μόνο τρομοκράτες και τώρα παραδέχεται πως υπάρχουν εκεί παιδιά", πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει την κυβέρνηση Άσαντ να αλλάξει στάση και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας χωρίς όρους σε όλες τις περιοχές για τις οποίες είτε έχει αρνηθεί, είτε έχει δώσει μόνο εν μέρει το πράσινο φως, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ