ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές 2022: Επανεκλογή Μακρόν με 58,2% έδειξαν τα exit poll - Στο 41,8% η Λεπέν

Γαλλικές εκλογές 2022: Επανεκλογή Μακρόν με 58,2% έδειξαν τα exit poll - Στο 41,8% η Λεπέν
Ο Εμανουέλ Μακρόν «χρίζεται» ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002 (Gonzalo Fuentes; Pool via AP)

Επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό που αγγίζει το 58,2% βάσει των επίσημων εκτιμήσεων εκλογικού αποτελέσματος του Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της προεδρικής κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδος.  Η Μαρίν Λεπέν αποσπά ποσοστό 41,8% των ψήφων. 

H Μαρίν Λεπέν αποδέχθηκε την ήττα της, στην οποία εντούτοις «βλέπει» νίκη με την εξασφάλιση άνω του 40% της ψήφου των Γάλλων, τονίζοντας ότι τώρα ρίχνεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Γύρω από το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή στην εκλογική διαδικασία· εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε γαλλική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Την εκλογική έκβαση εκτιμόταν ότι επρόκειτο να κρίνει ακριβώς η αποχή -που ευνοεί τον Μακρόν-, καθώς και η στάση κυρίως των ψηφοφόρων της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπό τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν, η οποία και έχει αναδειχθεί τρίτος πόλος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν φτάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «χρίζεται» ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002, σε μία ακόμη αναμέτρηση απέναντι στην Άκρα Δεξιά -η οποία εντούτοις αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά στα οποία έχει ανέλθει έως σήμερα σε προεδρικές εκλογές.

Στον πρώτο γύρο της 10ης Μαρτίου, ο απερχόμενος πρόεδρος και επικεφαλής του κινήματος La République En Marche! είχε εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη συγκριτικά με την κάλπη του 2017 (27,8% έναντι 24%). Η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό 23,1% στον πρώτο γύρο, έδωσε για τρίτη φορά μάχη για τη γαλλική προεδρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ