ΚΟΣΜΟΣ

Ο «τρίτος γύρος» της Γαλλίας: Λεπέν και Μελανσόν επιδιώκουν «αντεπίθεση» κατά Μακρόν στη Βουλή

Ο «τρίτος γύρος» της Γαλλίας: Λεπέν και Μελανσόν επιδιώκουν «αντεπίθεση» κατά Μακρόν στη Βουλή
Ο Μακρόν θα πρέπει να δώσει μάχη προς αποφυγή «συγκατοίκησης» με «εχθρική» κυβέρνηση που θα μπορούσε να «παραλύσει» το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτός είναι από την άλλη ακριβώς ο στόχος αμφότερων των Μαρίν Λαπέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

«Βγαίνοντας» από μία προεδρική αναμέτρηση που οδήγησε μεν στην καθαρή επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, κατέδειξε δε την εδραίωση της Άκρας Δεξιάς ως «πολιτική κανονικότητα» και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά, ενώ παράλληλα «έχρισε» τρίτο πόλο της πολιτικής σκηνής την ριζοσπαστική Αριστερά του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, η Γαλλία οδεύει τώρα ολοταχώς προς τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ή αλλιώς τον «τρίτο γύρο» των προεδρικών εκλογών.

Ακόμη και πριν κριθεί η προεδρία στην κάλπη της 24ης Απριλίου, η προσοχή είχε στραφεί στις εκλογές του Ιουνίου για τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο επανεκλεγείς Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να διασφαλίσει ότι το κίνημά του, La République En Marche!, και οι σύμμαχοί του θα επιτύχουν πλειοψηφία προς αποφυγή «συγκατοίκησης» με «εχθρική» κυβέρνηση που θα μπορούσε να «παραλύσει» το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτός είναι από την άλλη ακριβώς ο στόχος αμφότερων των Μαρίν Λαπέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Καθ' οδόν» προς τις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν αναμένεται να επιλέξει τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχηματισμού προκειμένου να συνοδευτεί από νέα πρόσωπα η δεύτερη προεδρική θητεία του Εμανουέλ Μακρόν και να λειτουργήσει ως «κινητήριος δύναμη» για τη νέα προεκλογική εκστρατεία.

Επιλογή καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι μέσω του διορισμού νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης ο Μακρόν θα επιχειρήσει μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια να προσελκύσει, κατά το δυνατόν, ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και να μην αποξενώσει τους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν.

Στα πιθανά ονόματα για το Hôtel de Matignon συγκαταλέγονται η νυν υπουργός Εργασίας Ελίζαμπεθ Βορν, ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν και ο υπουργός Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί.

Πέραν της επισφράγισης της «εξαΰλωσης» των παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας, οι κάλπες της Γαλλίας ανέδειξαν τη σταθερή εδραίωση και διογκούμενη απειλή της «εξευμενισμένης» εκδοχής της Ακροδεξιάς - εξ ου και η Μαρίν Λεπέν «είδε» νίκη στην ήττα, με το ιστορικό υψηλό άνω του 40% που απέσπασε ο Εθνικός Συναγερμός.

Ριζική μεταβολή του πολιτικού τοπίου

Το πολιτικό τοπίο έχει πλέον ριζικά μεταβληθεί. Κυρίαρχες δυνάμεις στη Γαλλία του 2022 είναι η Άκρα Δεξιά, το φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό Κέντρο, που ολισθαίνει προς τη Δεξιά, του Εμανουέλ Μακρόν, και η ριζοσπαστική Αριστερά υπό τον Ζαλ-Λυκ Μελανσόν, η οποία και καθίσταται τρίτος πόλος.

Οι Ρεπουμπλικανοί (γκωλικοί) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταβαραθρώθηκαν στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου, με αμφότερες τις υποψηφίους τους, Βαλερί Πεκρές (απέσπασε ποσοστό 4,78%) και Αν Ινταλγκό (2,6%) αντίστοιχα, να καλούν σε ψήφο υπέρ του Μακρόν ως ανάχωμα στην Άκρα Δεξιά.

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και η ανακούφιση που προσέφερε στην Ευρώπη, επισκιάζεται αναπόφευκτα από την ιστορική άνοδο της Άκρας Δεξιάς, που τη χρεώνεται ως προσωπική επιτυχία η Μαρίν Λεπέν, με πρωτόγνωρα για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία ποσοστά που ξεπέρασαν το 40%. Ήταν δε μία εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία η αποχή «χτύπησε» υψηλό 50ετίας.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος που επανεξελέγη χωρίς κατά την πρώτη θητεία του να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές, όμως αυτή τη φορά «παραμονεύει» η «συγκατοίκηση».

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris Interactive που δημοσιεύτηκε την επομένη των προεδρικών εκλογών καταδεικνύει πως εφόσον κατορθώσει να συνάψει ευρύτερη κεντροδεξιά συμμαχία με μικρότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, ο Μακρόν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση με 326-366 έδρες. Βάσει αυτής της πρόβλεψης, η ακροδεξιά εκλέγει 117-147 έδρες και συνολικά τα κόμματα της Αριστέρας από 73 έως 93 έδρες. Εντούτοις, η κάλπη απέχει ακόμη και οι διεργασίες στα πολιτικά στρατόπεδα είναι πυρετώδεις.

Ζυμώσεις στην Άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία οι ψήφοι που έλαβε η Άκρα Δεξιά, αθροιστικά δηλαδή οι ψηφοφόροι της Μαρίν Λεπέν (23,1%) και του Ερίκ Ζεμούρ (7,1%), ξεπέρασαν στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου σε ποσοστό τις ψήφους της Αριστεράς συγκεντρωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που καταβαραθρώθηκε), το οποίο στη Γαλλία τοποθετείται παραδοσιακά στον ευρύτερο αριστερό χώρο.

Εξετάζεται μεν, αβέβαιο είναι δε, εάν οι παρατάξεις της Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ θα μπορούσαν να κατέβουν στις κάλπες με κοινό ψηφοδέλτιο. Ο έτερος ακροδεξιός υποψήφιος, με ωμό ρατσιστικό λόγο που έκανε την ίδια την Λεπέν να μοιάζει... μετριοπαθή, την στήριξε στο δεύτερο γύρο, όμως μετά την ήττα φρόντισε να «υπενθυμίσει» ότι οι Λεπέν (η ίδια και ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου και πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν) έχουν χάσει και τις οκτώ αναμετρήσεις που έδωσαν σε 50 χρόνια.

Η Λεπέν από πλευράς της διαμήνυσε ότι το ποσοστό άνω του 40% που ανέδειξε η κάλπη, συνιστά από μόνο του «μεγάλη νίκη», προειδοποιώντας για τον «τεράστιο κίνδυνο» να εξασφαλίσει ο Μακρόν πλειοψηφία και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Εκεί θα δώσει σε δύο μήνες την επόμενη μεγάλη της μάχη, παρόλο που είχε «δείξει» ότι μετά από αυτή την προεδρική αναμέτρηση επρόκειτο να αποσυρθεί.

Ήταν η τρίτη φορά, έπειτα από τις κάλπες του 2002 και του 2017, που οι εκλογείς του πρώτου γύρου γαλλικών προεδρικών εκλογών κλήθηκαν να ανεγείρουν δημοκρατικό φραγμό απέναντι στην Άκρα Δεξιά. Και στην αναμέτρηση αυτή ο κίνδυνος επικράτησής της ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη. Και η τελική διαφορά εξίσου μικρότερη από κάθε άλλη.

Μελανσόν, τρίτος πόλος και «τρίτος γύρος»

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν είχε «κηρύξει» τον «τρίτο γύρο» των εκλογών πριν καν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κάλπης της 24ης Απριλίου, ζητώντας από τους Γάλλους να τον εκλέξουν στην πρωθυπουργία και υποσχόμενος ότι, ανεξαρτήτως νικητή, θα οδηγούσε το νέο πρόεδρο σε μία άβολη κοινοβουλευτική «συγκατοίκηση» θέτοντας φραγμό σε πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται η Αριστερά.

Ο ίδιος τονίζει πως εάν οι εκλογείς δώσουν την πλειοψηφία στην Αριστερά η κάλπη του Ιουνίου θα ισοδυναμεί με «τρίτο γύρο», και ήδη εντείνονται οι ζυμώσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ανυπότακτη Γαλλία, η οποία έχει αναδειχθεί σε τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

«H κυρία Λεπέν έχει ηττηθεί. Η Γαλλία αρνήθηκε ξεκάθαρα να της εμπιστευτεί το μέλλον της, και αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα για την ενότητα του λαού» μας, ήταν η πρώτη αντίδραση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν για την προεδρική εκλογή. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστεί ο πια αδύναμα εκλεγμένος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας.

«Η νίκη του αιωρείται σε έναν ωκεανό αποχής και άκυρων ψηφοδελτίων» ανέφερε ο Μελανσόν. «Ο τρίτος γύρος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και είναι απαραίτητο οι ενωμένες δυνάμεις της αριστεράς και του νέου λαϊκού μετώπου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση» υπογράμμισε.

Ο απρόσμενος ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος είχε ζητήσει μεν να μην πάει «καμία ψήφος» στην Λεπέν, απέφυγε όμως να καλέσει σε ψήφο υπέρ του απερχόμενου προέδρου στην τελική αναμέτρηση. Το 42% των ψηφοφόρων του έδωσαν τελικά την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν ως ανάχωμα στην Άκρα Δεξιά, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Ipsos.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν βρέθηκε μία «ανάσα» πριν περάσει για πρώτη φορά στην τελική αναμέτρηση -αποσπώντας ποσοστό 22% έναντι 21,30% της Λεπέν, που μεταφράζεται σε μόλις 421.308 ψήφους διαφορά. Οικολόγοι, Κουμμουνιστικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν αθροιστικά τρία εκατομμύρια ψήφους. Σε περίπτωση που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Μελανσόν, θα βρισκόταν εκείνος στο δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ