ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για την καταδίκη του Οσμάν Καβάλα - «Αυταρχισμός» και «περιφρόνηση» του Κράτους Δικαίου

Αντιδράσεις για την καταδίκη του Οσμάν Καβάλα - «Αυταρχισμός» και «περιφρόνηση» του Κράτους Δικαίου
Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η καταδίκη «περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σίγουρα θα έχει συνέπειες στη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης» Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Η καταδίκη του Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Τουρκίας «επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη διάθεσης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις κάθε είδους στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμόρ, και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «καταστροφικό πλήγμα για τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι Νάτσο Σάντσες Αμόρ και Σεργκέι Λαγκοντίνσκι σημειώνουν ότι η Τουρκία «απομακρύνεται από τη διεθνή συναίνεση για μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, ενώ δεν σέβεται τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις».

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Οσμάν Καβάλα και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη του 'Γκεζί' -οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης- και στις οικογένειές τους» αναφέρουν.

«Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για αυτούς αλλά και για όσους καθημερινά υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος Δικαίου στην Τουρκία και για όλους εκείνους που επιθυμούν να δουν τη χώρα να έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές.

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου «περιφρονεί σαφώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σίγουρα θα έχει συνέπειες στη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Διεθνής Αμνηστία: Φίμωση των ανεξάρτητων φωνών

«Καταστροφικό πλήγμα για τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την καταδίκη του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Νιλς Μούιζνιεκς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση αψηφά τη λογική και ότι οι αρχές δεν κατάφεραν, κατ' επανάλειψη, να παρουσιάσουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες.

«Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών», τονίζει.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Οσμάν Καβάλα

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και της χρηματοδότησης των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013.

Ο Οσμάν Καβάλα ήταν προφυλακισμένος εδώ και τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, παρά τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο εκδότης, επιχειρηματίας και αντιβιστής που καταδικαστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε «ειδικά» ισόβια με αυστηρότερους όρους κράτησης, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, γνωστές ως διαδηλώσεις του Πάρκου Γκεζί , και επιπλέον ότι συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

1.jpeg
Το εδάφιο της απόφασης του δικαστηρίου που αφορά την καταδίκη σε ισόβια του Οσμάν Καβάλα

Ο 65χρονος Καβάλα κρατείται από τα τέλη του 2017 στις φυλακές της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητούσε την αποφυλάκισή του από το 2019 .

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, όμως, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Και εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπείας στην ίδια υπόθεση, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να παραμείνει ο Καβάλα στη φυλακή. Με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απήλλαξε τον Καβάλα από την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω αμφιβολιών.

Η υπόθεση Καβάλα είχε προκαλέσει, τον περασμένο Οκτώβριο, κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, όταν πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, είχαν ζητήσει από την Τουρκία την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε τότε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) και να απελαθούν από την Τουρκία οι οι δέκα πρέσβευτές. Η κρίση αργότερα αποσωβήθηκε με μία γενικόλογη εξήγηση που έδωσαν οι πρέσβεις περί εφαρμογής του Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και η εντολή Ερντογάν δεν εκτελέστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ