ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν με δέσμευση για ενίσχυση συνεργασίας ενώπιον παγκόσμιων προκλήσεων

Επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν με δέσμευση για ενίσχυση συνεργασίας ενώπιον παγκόσμιων προκλήσεων
Στιγμιότυπο από συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της Συνόδου της G20 τον Οκτώβριο του 2021 στη Ρώμη AP Photo/Evan Vucci

Τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν την επομένη της επανεκλογής του στα ηνία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το τηλεφώνημα ήλθε την επομένη της νίκης, καθώς όπως αποκάλυψε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους επιχείρησε το βράδυ των εκλογών να επικοινωνήσει με τον Μακρόν, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν ότι θα έχουν σύντομα πιο λεπτομερείς συζητήσεις για τα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να εντείνουν τον διάλογό τους «για τα μεγάλα, παγκόσμια θέματα [...] και ιδίως για εκείνα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η επισιτιστική ασφάλεια», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν μετέφερε στον Μακρόν το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους στα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα και των δύο.

O Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε «τη στενή και διαρκή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, του παλαιότερου εταίρου των ΗΠΑ», με τον οποίο τόνισε πως μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες, οικονομικούς δεσμούς και συνεργάζονται στον τομέα της ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως το βράδυ της επανεκλογής Μακρόν επιχείρησε να μιλήσει μαζί του, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

«Προσπάθησα να του μιλήσω χθες. Μιλήσαμε με το επιτελείο του αλλά βρισκόταν στον Πύργο του Άιφελ περνώντας όμορφα. Έτσι, θα του μιλήσω σήμερα» είπε ο Μπάιντεν, λέγοντας πως «νιώθει καλά» με την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ