ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων δεν «βλέπει» απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων δεν «βλέπει» απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
«Ο,τι κάνουμε, είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία», παραδέχτηκε ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Παρά τις απειλές του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τον κίνδυνο μίας ενδεχόμενης πυρηνικής σύγκρουσης λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία από τη χώρες της Δύσης, ο βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται καθησυχαστικός.

Συγκεκριμένα, ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι εκτίμησε σήμερα 26 Απριλίου, ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Την εκτίμηση αυτή έκανε αφού προηγουμένως ο Λαβρόφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμά τους σημαντικούς κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης λέγοντας ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σημαίνει «επί της ουσίας» ότι η Ατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία.

«Το σήμα κατατεθέν του Λαβρόφ στη διάρκεια 15 ετών ή περίπου τόσο που είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι αυτού του είδους οι λεονταρισμοί. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επικείμενη απειλή κλιμάκωσης. Αυτό που κάνει η Δύση για να στηρίξει τους συμμάχους της στην Ουκρανία είναι πολύ καλά μελετημένο...Ο,τι κάνουμε εμείς είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία», είπε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.

Μιλώντας στο Sky News ο Χίπι είπε ότι ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του, ως οργανισμός δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια.

«Η κοινότητα δωρητών δεν είναι το ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια των δωρητών είναι κάτι το οποίο έχει συγκροτηθεί από χώρες, κάποιες από τις οποίες είναι πράγματι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά άλλες δεν είναι...δεν είναι το ΝΑΤΟ που παρέχει τη στρατιωτική βοήθεια», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Ο βρετανός υπουργός αναγνώρισε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές για να χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία.

«Αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που χειρίζονται εξοπλισμό τον οποίον έχουν εισαγάγει από άλλες χώρες και όταν χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί δεν κατηγορείς τη χώρα που τους παρασκεύασε, κατηγορείς τη χώρα που τους χρησιμοποίησε», δήλωσε ο Χίπι στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ