ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για την Ουκρανία, ανησυχία του Κρεμλίνου για την Υπερδνειστερία

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για την Ουκρανία, ανησυχία του Κρεμλίνου για την Υπερδνειστερία
Φωτογραφία αρχείου από συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 Turkish Presidency Pool Photo via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, μια πιο λεπτομερής ενημέρωση για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει αργότερα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε την Κυριακή του Πάσχα επικοινωνία και με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Παράλληλα, ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής επεσήμανε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής μονάδας στο Τιρασπόλ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ