ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Δήμαρχος Μαριούπολης: Τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στην πόλη

Πόλεμος Ουκρανία - Δήμαρχος Μαριούπολης: Τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στην πόλη
Αυτή η δορυφορική εικόνα δείχνει ένα νεκροταφείο πριν από την επέκταση των τάφων κοντά στο Vynohradne, ανατολικά της Μαριούπολης, Ουκρανία, στις 22 Μαρτίου 2022. Από την 1η Απριλίου έως τα μέσα Απριλίου, έχουν ανασκαφεί επιπλέον τάφροι στο νεκροταφείο (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Ένας τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πολιορκημένηςπόλης-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση.

Εκτός από τους ομαδικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν στα χωριά Μανγκούς και Βινοράντε, «τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει άλλος ένας», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν ομαδικό τάφο στο χωριό Στάρι Κριμ, σύμφωνα με το κανάλι Telegram των αρχών της πόλης.

Οι εικόνες έδειχναν ανασκαμμένες τάφρους στο έδαφος του νεκροταφείου της Παλαιάς Κριμαίας, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Εμφανίστηκαν στις 24 Μαρτίου, μετά την κατάληψη του χωριού από τους Ρώσους, και είχαν μήκος περίπου 60 με 70 μέτρα, είπε το συμβούλιο. Μέχρι τις 7 Απριλίου, σύμφωνα με νέες εικόνες, μέρος των τάφρων είχε καλυφθεί, είπε το συμβούλιο, και η περιοχή ταφής είχε μεγαλώσει.

«Νέες τάφροι καταγράφηκαν στις 24 Απριλίου. Το μήκος του ομαδικού τάφου έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 200 μέτρα», ανέφερε.

Ο Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπλέκουν τον τοπικό πληθυσμό σε μαζικές ταφές με αντάλλαγμα φαγητό. Καθώς δεν υπάρχει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, οι άνθρωποι αναγκάζονται να το κάνουν, πρόσθεσε.

Το CNNi δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά της πόλης για τους ομαδικούς τάφους.

Την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι εντόπισαν τη θέση των ομαδικών τάφων στο Μανγκούς κοντά στη Μαριούπολη μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τη Maxar Technologies.

«Ως αποτέλεσμα μακράς αναζήτησης και ταυτοποίησης χώρων μαζικής ταφής νεκρών κατοίκων της Μαριούπολης, διαπιστώσαμε το γεγονός της διευθέτησης και μαζικής ταφής των νεκρών κατοίκων της Μαριούπολης στο χωριό Μανγκούς», έγραψε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης.

Την Τρίτη ο Μποϊτσένκο επανέλαβε ότι περίπου 20.000 κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν πεθάνει από την αρχή της εισβολής.

«Η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη», είπε. «Το εχθρικό πυροβολικό βομβαρδίζει το οχυρό μας Azovstal», το εργοστάσιο χάλυβα όπου κρύβονται Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες.

«Υπάρχουν γυναίκες και παιδιά μέσα. Απαιτείται κατάπαυση του πυρός για να ξεκινήσει η εκκένωση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μποϊτσένκο. «Ο κόσμος ξεμένει από φαγητό, δεν υπάρχει σχεδόν πόσιμο νερό. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ